De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX sluit boven 300-grens
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs hielden de belangrijkste aandelenindices ook gisteren de voeten niet droog. Kalfde de AEX-index 2,6% af tot 305,88, de Midkap- moest 1,4% terug tot 289,19. Voor de optimisten: daarmee slaagde de AEX er wél in de week af te sluiten boven de psychologisch belangrijke 300 punten-grens.

Van de 24 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk niet meer dan zes hoger en achttien lager. Grootste procentuele stijgers waren voedingsmiddelenconcern Numico (+4,4% op €12,01) en uitgever Wolters Kluwer (+4,1% op €19,86), grootste dalers toeleverancier aan de chipindustrie ASM Lithography (-8,6% op €6,17) en bankverzekeraars ING Groep (-7,4% op €14,48) en Fortis (-6,8% op €14,30).

Numico kon volgens marktpartijen profiteren van een positief analistenrapport van Credit Suisse First Boston. CSFB stelde haar houdenadvies voor het aandeel Numico opwaarts bij tot kopen, omdat "alle twijfels over de solvabiliteit van het bedrijf, over kredietovereenkomsten, de balans en een eventuele emissie, naar onze mening misplaatst zijn". Het viel bij beleggers in goede aarde.

Wolters Kluwer lag goed na een bericht in de Financial Times. De Britse zakenkrant wist te melden dat vier partijen biedingen hebben uitgebracht op de in de etalage gezette dochteronderneming Kluwer Academic Publishers. Volgens de FT betreft het de Britse investeringsmaatschappijen Cinven en Candover, de Britse academische uitgever Taylor & Francis en zijn Amerikaanse concurrent John Wiley. Kluwer Academic Publishers, dat jaarlijks een omzet boekt van circa €150 miljoen, zou ongeveer €600 miljoen op moeten brengen.

Een Wolters Kluwer-woordvoerder wilde niet op het bericht reageren. Wel gaf hij aan dat het streven is om de verkoop uiterlijk eind dit jaar rond te krijgen. Met de opbrengst wil het concern zijn medische uitgeverij versterken, om daarmee uiteindelijk "wereldwijd de onbetwiste marktleider te worden op dit vakgebied".

ING en Fortis liggen al langer onder druk. De aanhoudende beursmalaise werkt bij Fortis rechtstreeks door in de winstgevendheid van de bankverzekeraar. Bij ING doet het de herwaarderingsreserve slinken, waardoor het moeilijker wordt om uit deze 'suikerpot' een deel van de beleggingswinsten toe te laten vallen aan de winst. Daarmee staat ook de winstgevendheid bij ING Groep onder druk, maar indirect en op langere termijn. In welke mate het derde kwartaalresultaat van ING door de beursmalaise is beïnvloed, blijft tot 21 november van dit jaar onduidelijk. Dan pas maakt ING Groep de resultaten over dat derde kwartaal bekend.

Analisten wachten niet zolang en stellen her en der al hun winsttaxaties voor 2003 en 2004 neerwaarts bij. Gisteren deed JP Morgan dat, voor Fortis én ING. JP Morgan voorziet voor Fortis in 2003 een winst per aandeel van €2,05 (was €2,21). ING zal in dat jaar een winst per aandeel boeken van €1,97, aldus JP Morgan, die tot gisteren uitging van een winst per aandeel ING in 2003 van €2,48.

Supermarktconcern Ahold (-3,8% op €12,21) liet weten zijn belang van 70% in de Chileense branchegenoot Santa Isabel te hebben uitgebreid tot 97%.

Van de 23 Midkap-fondsen eindigden veertien lager, vier onveranderd en vijf hoger. Grootste dalers hier waren chiptoeleverancier ASM International (-8,8% op €8,56), ict-dienstverlener Ordina (-6,4% op €3,37) en kabelproducent Draka (-5,6% op €8,40), grootste stijgers houdstermaatschappij Nedlloyd (+3,7% op €13,48) en vis- en veevoerproducent Nutreco (+3,1% op €16,20).

Printer- en kopieermachinefabrikant Océ (-3,5% op €7,80) werd afgewaardeerd na de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2002. Océ meldde een winstdaling, waar analisten hadden gerekend op een winststijging. Over heel het boekjaar verwacht Océ nog wel een toename van de winst.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.