De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  China pakt 'onze' Yang Bin op
   
 

door Tjyying Liu PEKING - De Nederlands-Chinese ondernemer Yang Bin, pas benoemd tot gouverneur van een Noord-Koreaanse vrijhandelszone, is gisteren door de Chinese politie gearresteerd in het door hem gebouwde Holland-dorp in Shenyang. Daarmee heeft het opmerkelijke plan van de Noord-Koreanen, om onder Yang Bin's leiding een commerciële opening naar de wereld te maken, een flinke tegenslag opgelopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Een speedboot met nieuwsgierige Chinezen vaart langs de grote bedrijvigheid in de Noord-Koreaanse grensstad Sinuiju, die onder leiding van de Nederlandse Chinese magnaat Yang Bin moet uitgroeien tot de eerste vrijhandelszone van het communistische land. Sinuiju ligt aan de rivier de Jaloe, die zijn grootste bekendheid kreeg als grens van de Geallieerde militaire activiteit tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). (Foto: AP)
Yang Bin had een belastingschuld, zeggen de Chinese media. Hij zou bovendien schuldig zijn aan illegale zakenpraktijken.

Volgens zijn woordvoerder, Duan Xiaohong, had de bloemenmagnaat echter al toegegeven dat hij nog meer dan een miljoen euro aan de stad Shenyang schuldig was. Yang was al met de autoriteiten overeengekomen om dit bedrag voor de uiteindelijke datum op 12 oktober terug te betalen, zei Duan.

De 39-jarige Yang, die in 1987 naar Nederland vluchtte, heeft bij de miljoenenstad Shenyang een prestigieus attractiepark in Nederlandse stijl gerealiseerd. In het Holland-dorp zijn bouwkundige pronkstukken als het Amsterdamse Centraal Station en klassieke grachtenpanden op ware grootte te bewonderen, evenals honderden kassen met bloemen en planten.

Verbolgen

De arrestatie van Yang is mogelijk ingegeven doordat China verbolgen is door zijn benoeming tot gouverneur van de vrijhandelszone zonder de nadrukkelijke goedkeuring van Peking.

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-il wees hem vorige week aan als leider van de nieuwe Speciale Administratieve Regio (SAR) Sinuiju, een kapitalistische enclave in het noordoosten van het land.

Yang gaf woensdag nog een optimistische persconferentie voor buitenlandse journalisten in Shenyang, die hij had beloofd de zone hoogstpersoonlijk te laten zien. Na afloop van die persconferentie verzocht de Chinese politie de verslaggevers om het Holland-dorp te verlaten omdat er geen toestemming was verleend voor de persconferentie. De politie had het Holland-dorp omsingeld en nam van sommige journalisten het opgenomen beeldmateriaal af. De volgende ochtend vroeg werd Yang gearresteerd.

De arrestatie is een klap in het gezicht van Noord-Korea. Deze sterk geïsoleerde stalinistische staat had gehoopt met dit kapitalistische experiment van nog geen maand oud de deur naar de buitenwereld op een kier te zetten.

Het verarmde land heeft deze zomer al enige hervormingen doorgevoerd. Toen werden de lonen van de Koreanen met een factor tien verhoogd en werd de staatsdistributie van voedsel afgeschaft.

Het is de bedoeling dat de SAR volgens puur kapitalistische principes gaat functioneren. Zo wordt de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar en de belasting hoeft niet te worden afgedragen aan de autoriteiten aan Pjongjang. Om het 132 vierkante kilometer grote gebied komt een muur te staan die het gewone Noord-Koreanen onmogelijk moet maken om de zone te betreden. Mensen die er nu wonen, moeten verhuizen om plaats te maken voor Chinezen, westerlingen en goed opgeleide Noord-Koreanen uit andere delen van het land.

De Nederlandse ambassade in Peking heeft meegedeeld dat ze consulaire hulp aan Yang zullen verlenen maar gisteravond was de ambassade nog niet officieel op de hoogte gesteld van zijn arrestatie. Ook over zijn verblijfplaats was de ambassade nog niets bekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.