De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opus Dei driekwart eeuw
'roomser dan de paus'

   
 

door Maarten van Aalderen ROME - Ruim 300.000 mensen uit 84 landen, waaronder Nederland, zullen morgen het Sint-Pietersplein in Rome vullen voor de heiligverklaring van de stichter van de Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Escrivá de Balaguer (Foto: AP)
Vanaf zijn portret, hoog aan de gevel van de Sint Pieter, zal de Spaanse priester genieten van de lof die hem wordt toegezwaaid, na alle kritiek die zijn beweging de afgelopen decennia heeft ondergaan.

Een objectief oordeel over de tien jaar geleden zalig verklaarde Escrivá de Balaguer en zijn Opus Dei (' Werk van God') is moeilijk te vinden. Vooral van progressieve kant zijn er altijd veel beschuldigingen geweest. Opus Dei zou rijk zijn, machtsposities binnen de maatschappij innemen en veel weg hebben van een sekte met grote interne en hiërarchische discipline. Ze zou een groeiende invloed hebben binnen de economische en politieke top van o.m. Spanje, Italië, Latijns-Amerikaanse landen en vooral, dankzij paus Johannes Paulus II, binnen het Vaticaan. Tot slot zou het een traditionalistische beweging zijn , stiekum verbonden met de Spaanse dictator Francisco Franco.

Al deze beweringen kloppen, maar zij raken niet de kern van de filosofie van Opus Dei. Het gaat Opus Dei allereerst om de heiliging van het dagelijks werk.

"God roept jullie om hem te dienen in het dagelijkse leven: in de operatiezaal, kazerne, fabriek en kantoor. Er is iets heiligs, goddelijks verborgen in de meest algemene gebeurtenissen, die jullie zelf moeten ontdekken", aldus Escrivá de Balaguer. Heel in het kort is dit de boodschap van Opus Dei: Heiligheid is niet iets wat is voorbehouden aan priesters of kluizenaars.

Het leiden van twee levens - aan de ene kant bidden en aan de andere kant plezier maken - wordt afgewezen. Het leven is één en moet als geheel worden geheiligd. De christen moet in al zijn bezigheden perfectie nastreven en niets mag aan het toeval worden overgelaten.

Van Opus Dei zijn 83.000 mensen lid - vrouwen en mannen, maar ook geestelijken, zelfs bisschoppen en een kardinaal.

Zij ontstond direct nadat Escrivá op 26-jarige leeftijd op 2 oktober 1928 een visioen kreeg.

Na de Tweede Wereldoorlog breidde zij zich snel uit over de hele wereld, toen Escrivá naar Rome was vertrokken en Opus Dei door het Vaticaan werd erkend.

Opus Dei is fel tegen de geseculariseerde wereld. Traditie, autoriteit en kuisheid zijn belangrijk, pogingen om de roomskatholieke kerk te moderniseren worden als afdwalingen afgewezen.

Een belangrijke rol binnen Opus Dei spelen de zgn. numerariërs, afgestudeerden die niet trouwen om zich volledig aan het genootschap te kunnen wijden. De organisatie verbindt strenge Spaanse spiritualiteit met totale loyaliteit aan de paus en de kerkelijke leer, heeft tientallen universiteiten, scholen en ziekenhuizen over de wereld en doet veel voor Afrikaanse ontwikkelingslanden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.