De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS rollen opnieuw
terroristische cel op

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft vier leden van een terroristische cel in Portland en Detroit opgepakt. Twee andere leden zijn nog in het buitenland voortvluchtig. De zes verdachten, die op één na de Amerikaanse nationaliteit hebben, wordt samenzwering tegen de VS en banden met Al-Qaeda ten laste gelegd.

De Amerikaanse minister John Ashcroft van Justitie noemde de terroristische cel die gisteren werd opgerold, veel gevaarlijker dan de zes verdachten van Jemenitische afkomst die vorige maand in Buffalo werden aangehouden. Een van de verdachten die gisteren werd gearresteerd heeft een opleiding in het Amerikaanse leger gehad.

Volgens de bewindsman probeerden Jeffery Leon Battle, Patrice Lumumba Ford, Ahmed Ibrahim Bilal, Mohammed Ibrahim Bilal, Habis Abdoellah al-Saoub en October Martinique Lewis naar Afghanistan af te reizen, om daar aan de zijde van de Taliban en Al-Qaeda te vechten tegen het Amerikaanse leger.

Het nieuws over de arrestaties werd bekend, kort nadat het Witte Huis aankondigde dat president George Bush maandagavond op de televisie het Amerikaanse volk zal toespreken over de wijze waarop hij met de Iraakse president Saddam Hoessein wil afrekenen.

In een poging om de VN-Veiligheidsraad en Saddam verder onder druk te zetten zal Bush opnieuw benadrukken dat het de VS menens is en dat militair zal worden opgetreden als de VN het laten afweten. Volgens hoge Amerikaanse functionarissen zou een groeiend aantal landen bereid zijn tot deelname aan een coalitie met de VS om een einde te maken aan het regime van Saddam. Naast Groot-Brittannië vielen daarbij de namen van Spanje en Italië.

Wapengekletter

Het aangekondigde nieuwe wapengekletter vanuit Washington kwam op het moment dat bij diplomatiek overleg tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad in New York nauwelijks vooruitgang werd geboekt. De VS en Groot-Brittannië eisen een krachtige resolutie, die hervatting van ongehinderde wapeninspecties in Irak mogelijk moet maken op straffe van militaire actie. Rusland, China en Frankrijk willen Washington echter geen blanco cheque geven voor een nieuwe oorlog.

Irak is ondertussen druk doende met het verbergen van zijn massavernietigingswapens, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Pentagon wilde verder niet uitweiden over de aard van de informatie waarop het zich baseert.

Minister Ashcroft toonde zich verheugd over de volledige schuldbekentenis van de Britse 'bomschoenman' Richard Reid, die vorig jaar op 22 december tevergeefs probeerde op vlucht 63 van American Airlines van Parijs naar Miami explosieven in zijn schoen tot ontsteking te brengen.

Reid (29) verklaarde gisteren in de rechtbank van Boston dat hij op alle acht aanklachten schuldig is. "Ik ben een volgeling van Osama bin Laden. Ik ben een vijand van uw land. Het kan me niets schelen", aldus Reids commentaar, die kan worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Eerder op de dag had de 21-jarige Amerikaanse aanhanger van Al-Qaeda, John Walker Lindh, in de rechtbank van Alexandria in de staat Virginia ook schuld bekend. Lindh vocht in Afghanistan aan de kant van de Taliban tegen het Amerikaanse leger. Hij kan tot maximaal twintig jaar cel worden veroordeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.