De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zeeuwse oester
verovert Europa

   
 

AMSTERDAM - De Zeeuwse oester is bezig met een zegetocht in Europa. De Nederlandse lekkernij valt niet alleen in het binnenland steeds meer in de smaak, ook in Italië vindt de oester gretig aftrek ten koste van de Franse oester. Nederland is intussen na Frankrijk de grootste oesterexporteur van de EU.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)

Nederlandse oesterkwekers verwachten dit seizoen de grootste oogst sinds vijftig jaar. Tussen nu en begin mei volgend jaar zullen zo'n 50 miljoen stuks rijpe oesters uit het water worden gehaald, voornamelijk uit de Oosterschelde.

Die verwachte superoogst (het afgelopen seizoen was met 40 miljoen stuks ook al een record) vloeit voort uit het intensiveren van de kweek en uit steeds 'gewilliger' markten.

Volgens voorzitter C. Sinke van de vereniging van oesterkwekers in Zeeland wordt een groot deel van de verbluffende groei afgezet in eigen land. Vooral in restaurants, supermarkten en vishandels wordt de vraag naar Zeeuwse oesters steeds groter. "De consument is nieuwsgierig geworden naar oesters, nu er al jarenlang te weinig mosselen zijn. De chique oesters zijn tegenwoordig al goedkoper dan mosselen".

Ook in Italië doen zich nieuwe afzetmogelijkheden voor, omdat de Nederlandse oester daar veel marktaandeel aftroggelt van zijn Franse neef.

Volgens oesterkweker en -handelaar Bram Verwijs hebben de Zeeuwse kwekers de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de toekomst van hun bedrijfstak. Dat werpt nu zijn vruchten af.

"Op de Oosterscheldebodem zijn oude oesterpercelen weer in cultuur gebracht. Er zijn veel meer mosselschelpen dan gewoonlijk uitgezaaid om oesterlarven te 'lokken'. En tot slot is er veel meer broed opgevist. Dat maakt een spectaculaire stijging van de productie mogelijk".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.