De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voetbaloorlog in Galgenwaard

door Henk Evenblij

   
 

UTRECHT - Een gitzwart hoofdstuk in de Nederlandse voetbalgeschiedenis werd gisteravond geschreven door FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard zat iedereen klaar voor een grote missie van de FC tegen Legia Warschau. Nadat het eerste duel in Polen op een nagenoeg kansloze uitslag uitdraaide (4-1), dachten de fans van 'Utereg' met fysiek geweld de ban te breken. Exact na zeven minuten, toen de Pool Kucharski voor de dodelijke 0-1 had gezorgd in de return van dit UEFA-Cupduel (1-3), was het bal in het stadion. Supporters van Utrecht bestormden massaal het veld en gingen verhaal halen bij de Legia-fans, die eerder vuurwerk in aangrenzende vakken met FC Utrecht-supporters hadden geschoten. Scheidsrechter Trivkovic uit Kroatië wist net als de tientallen ordebewakers in het stadion geen raad met de situatie en staakte onmiddellijk de wedstrijd.

Een ongelooflijk pandemonium speelde zich vervolgens af in het volgepakte Stadion Galgenwaard. De trainers Foeke Booy en John van Loen begaven zich in het gezelschap van vice-voorzitter Jan van de Kant en technisch directeur Han Berger op het veld, waar op dat moment geen speler meer was te vinden. Zij bekeken de rellen vanuit de catacomben.

De chaos in Utrecht was compleet. Niemand wist meer wat er moest gebeuren om voor een herstart te zorgen van dit al op voorhand als pikant betitelde duel. Ook de officiële UEFA-vertegenwoordiger Maric wist het niet meer, toen het vuurwerk hem om de oren vloog.

Dit was FC Utrecht, dat nog zo geloofde in het bereiken van de volgende ronde, volkomen onwaardig. De club van de nieuwe voorzitter Erik-Jan Visser (slechts drie dagen in functie) kan een keiharde penalty verwachten van de UEFA, dat ongetwijfeld FC Utrecht verantwoordelijk zal stellen voor deze wanstaltige acties. De regels van de UEFA schrijven voor dat een onderbroken wedstrijd binnen een half uur moet worden hervat. Is dat niet het geval dan volgt een schorsing van twee jaar voor de thuisspelende ploeg in Europees verband. FC Utrecht slaagde er toch nog in de officials van de UEFA ervan te overtuigen dat ondanks het verstreken halve uur doorspelen de beste optie was.

En dan te bedenken dat de formatie van Foeke Booy ervan overtuigd was dat er ondanks de zeperd in Polen een wonder in de maak was. "Wanneer we snel 1-0 maken", vertelde Booy vlak voor het duel, "dan moet ik het nog zien. Dan zal ons publiek als twaalfde man fungeren en zijn de poppen aan het dansen." De woorden had hij nog niet gebezigd of het was bal, toen Legia op 0-1 kwam.

Na precies 38 minuten gaf de leider van dienst, de Kroaat Trivkovic, het sein voor hervatting van de wedstrijd. Maar de thuisploeg was uit het lood geslagen na alle zeer bedenkelijke supportersacties.

De ploeg van de tandenknarsende Booy kwam vlak voor rust tot 1-1 terug door Dirk Kuyt. Ook sportief werd nog eens zout in de open Utrechtse wond gestrooid. Svitlica met een kopbal en een strafschop bracht de Polen een 1-3 zege.

FC Utrecht (Ned) - Legia Warschau (Pol) 1-3 (1-1). 7. Kucharski 0-1, 45. Kuyt 1-1, 62. Svitlica 1-2, 69. Svitlica 1-3 (strafschop). Scheidsrechter: Trivkovic (Kro). Toeschouwers: 12.500. Gele kaart: De Jong (FC Utrecht). Eerste wedstrijd 1-4.

FC Utrecht: Wapenaar; Zuidam (65. Schut), Touzani, Zwaanswijk en Van Mol (65. Roiha); Tanghe, De Jong, Bosschaart en Van den Bergh; Kuyt en Gluscevic (71. Jochemsen).

Legia Warschau: Stanev; Jozwiak, Zielinski, Surma (76. Gusnic) en Omeljanczuk; Szala (46. Dudek), Majewski (46. Magiera), Vukovic en Kielbowicz; Svitlica en Kucharski.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.