De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Heerenveen ondanks zege uitgeschakeld

door Sieb Oostindie

   
 

HEERENVEEN - Gewonnen en verloren. Met de 2-0 winst, de eerste zege van dit seizoen, verdween Heerenveen gisteravond van het internationale toneel. De Friezen werden niet uitgeschakeld door de laagvliegers van National Boekarest, maar door zichzelf. Na de vertoning in het Abe Lenstra-stadion vroegen de internationale voetbalkenners zich vertwijfeld af, hoe de thuisploeg in godsnaam met 3-0 had kunnen verliezen in Boekarest. Want Heerenveen zelf onderstreepte in Friesland, dat National er werkelijk helemaal niets van kan: amateurniveau. Schrijnend was daarom de uitschakeling, al besefte het 12.000 koppige publiek na een kort momentje van bezinning dat de vertoning in ieder geval hoop gaf voor de toekomst. En dat laatste woog het zwaarst in de opgeluchte Friese gelederen.

Negativisme hoef je niemand ten oosten van de Afsluitdijk te verwijten. De fanatieke aanhang scandeerde al vooraf de naam van Foppe de Haan. De massale steunbetuiging aan SC Heerenveen na afloop onderstreepte, dat niemand in de war is geraakt in Friesland. "We moesten zelf het tij keren. Dat hebben we hopelijk nu gedaan", aldus De Haan, die National overigens zelf ook niet hoog inschatte: "Ik zou bijna zeggen: onderin eredivisie. Maar daar zitten we zelf".

Heerenveen dacht gisteravond collectief één kant op: vooruit. De ploeg gooide alle schroom van zich af en zette National onder druk. Dat was het grote verschil met de wedstrijd in de Roemeense hoofdstad: daar ging het helemaal mis door een vroege openingsgoal, waarna het zwalkende Heerenveen nooit meer vooruit durfde te denken. Die angstige houding en een aantal fouten/blunders resulteerden uiteindelijk in de 3-0. Daar hielpen de Friezen de klungelige manschappen van Walter Zenga in alle vrijheid in het zadel en verloor Heerenveen dus de tweede ronde van de UEFA Cup.

Gisteren was het voor de ploeg tijd voor sportieve revanche en dan met name op zichzelf. Het offensief van de ploeg die eindelijk weer eens bevrijd oogde, werd 45 minuten lang niet beloond, omdat Heerenveen de kansen liet liggen. Met name Denneboom. "Het leek een hopeloze missie. Dan heb je een snelle goal nodig en dat was het probleem. Dan krijg je ook wat meer rust, en hoef je niet zoveel energie erin te stoppen, waardoor de accuratesse er wat uitgaat", analyseerde Foppe de Haan na afloop.

Het missen van kansen had wat te maken met het feit, dat Heerenveen haast had en het hoofd soms niet koel hield. National kon onder druk totaal niet voetballen en maakte een desolate indruk. Met een kopbal van Petter Hansson en een inzet van Romano Denneboom keerden na rust de kansen, maar aan het einde bleek het niet genoeg.

En dus was het tijd voor gemengde gevoelens. Foppe de Haan: "Sommige jongens baalden als een stekker. Ondanks de 3-0 in Boekarest vond ik ze toen ook al helemaal niet zo goed. En ondanks dat wij het daar slecht deden, kregen we toch nog kansen. Normaal gesproken hadden we dit moeten overleven. Maar we waren niet normaal. Op dit moment ben ik vooral blij. Want we hebben eindelijk weer laten zien dat we kunnen voetballen. Er was twijfel bij de buitenwacht en dat gaat dan ook in jezelf zitten. Maar dit elftal en dat van twee weken terug is een wereld van verschil. Kijk alleen maar naar Denneboom en Stefan Selakovic. Daniel Jensen en Arek Radomski hebben ook weer prima gespeeld. Mika Nurmela bikkelde, had goede voorzetten en zat weer op zijn oude niveau. Hopelijk hebben we de twijfel nu van ons afgespeeld. Het was weer een avondje als vanouds in Heerenveen en dat doet mij persoonlijk heel veel deugd."

Heerenveen (Ned) - National Boekarest (Roe *) 2-0 (0-0). 54. Hansson 1-0, 65. Denneboom 2-0. Scheidsrechter: Borvilos (Gri). Toeschouwers: 12.000. Gele kaart: Edman, Kolk (Heerenveen), Ilie, Duro, Caramarin, Coman (National Boekarest). Eerste wedstrijd: 0-3.

Heerenveen: Vonk; Venema, Hansson, Ebbinge (80. Väyrynen) en Edman; Radomski, Selakovic en Jensen; Nurmela, Denneboom en Barsom (66. Kolk).

National Boekarest: Vintila; Petrescu, Prodan, Curt en Marin Petre; Caramarin (90. Nemteanu), Ilie (67. Ovidin Petre), Duro en Coman; Olah en Radu (84. Iacob).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.