De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Japans pretpark
grossiert in
schandalen

   
 

AMSTERDAM - De president van Universal Studio's Japan heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Akira Sakata trekt de consequentie uit de sterk terugvallende bezoekersaantallen van het pretpark in Osaka die het gevolg zijn van de schandalen die het park troffen, waaronder een voedselvergiftiging en explosiegevaar.

Het op Hollywood geënte park, het eerste buiten de VS dat Universal maart vorig jaar opende, was een groot succes in Japan, waar de fascinatie voor alles wat met Amerikaans entertainment te maken heeft groot is. Zo zijn de attracties gebaseerd op films als 'Jurassic Park' en 'E.T.'

De tien miljoen bezoekers die het eerste jaar werden voorzien, waren al na acht maanden bereikt. Begin maart kon de tienmiljoenste bezoeker al worden verwelkomt. Maar het park in Osaka had vanaf de opening al te kampen met tegenslagen, die ook tijdens de zomer aanhielden. Zo constateerde de gezondheidsdienst in juli dat water van zes drinkfonteintjes vervuild was met bacteriën, waarop alle zestien fonteintjes uit werden geschakeld. Pas na twee maanden was het mankement verholpen. In de tussentijd werd bronwater aan de bezoekers uitgedeeld.

In november sloeg het noodlot weer toe. Door een loodgieterblunder kregen de gebruikers van een fontein industrieel water binnen dat bedoeld was voor irrigatiedoeleinden. Maar dat was niet de enige reden dat mensen ziek werden. Het management gaf toe dat de koks van de 21 restaurants in het park stelselmatig ingrediënten gebruikten waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken was.

En dan kwam als een klap op de vuurpijl drie maanden geleden een politie-inval, waarbij de dossiers betreffende het vuurwerk in beslag genomen werden. Het zware vuurwerk dat opgeslagen lag, bleek in de administratie heel wat lichter te zijn ingeschat, waarop justitie de populaire vuurwerkshows verbood.

Bezoekers lieten het meer en meer afweten. In juli en augustus bezochten 1,26 miljoen mensen het park tegen 1,67 miljoen een jaar eerder. Universal Studio's zit met de kater. Er rest nog een financieel gat van $1,6 miljard voor de hele investering terugverdiend is. De filmmaatschappij geeft geen enkel uitsluitsel over de financiële resultaten, ook al beloofde het vorig jaar de financiële transparantie van het bedrijf te zullen verhogen. Al met al voldoende reden voor Akira Sakata er de brui aan te geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.