De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Heineken biedt op
Panamese brouwer

   
 

AMSTERDAM - Heineken en haar Midden-Amerikaanse partner Fifco azen op de Panamese brouwerijgroep Cervecaria Baru-Panama (Baru). Heineken gaat uit van een overnameprijs van $56 miljoen.

Baru heeft in Panama een marktaandeel van 25%. Dat komt neer op een jaarlijkse afzet van 350.000 hectoliter. Bij het bedrijf werken 650 mensen. De omzet over 2001 bedroeg $26 miljoen. Heineken denkt door betere marketing en efficiënter te werken de marktpositie en de winst te kunnen vergroten.

Heineken was al met zijn exportbier aanwezig in Panama en krijgt nu dus ook lokale merken. Het land is volgens een woordvoerder van de brouwer een erg aantrekkelijke groeimarkt. Er wonen relatief veel jonge mensen, de potentiële toekomstige bierdrinkers. Verder is de politieke situatie stabiel en laat de economie jaarlijks groei zien.

Heineken en Fifco hebben voor de overname een ingewikkelde constructie bedacht. Samen met frisdrankbottelaar Panamco hebben zij een gelegenheidscombinatie opgericht. Dat verband heeft inmiddels indirect zeggenschap over Baru gekregen. De maatschappij bezit door de aankoop van nieuwe aandelen 50% plus een aandeel van bottelaar Coca-Cola Panama (CCP). CCP is met een belang van 52% weer eigenaar van Baru.

Binnenkort brengt het gelegenheidspact openbare biedingen uit op de nog uitstaande aandelen van Baru en CCP. Daarna krijgt Heineken 75% van de Baru-aandelen en Fifco 25%. De aandelen van CCP komen in handen van Panamco, de grootste frisdrankbottelaar van Latijns-Amerika.

Heineken heeft vorige maand de banden met Fifco, oftewel Florida Ice and Farm Co., aangehaald. De brouwer werkt al sinds 1986 samen met Fifco in Costa Rica. Midden september kocht het bedrijf zich voor $229 miljoen dieper in in de biermarkten van zowel Costa Rica als Nicaragua door een belang van 25% in de Costaricaanse Fifco-dochter Florida Bebidas.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.