De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fortis neemt onrust weg:
vooralsnog geen emissie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis is vooralsnog niet van plan om nieuwe aandelen uit te geven. Met die uitspraak nam het Belgisch-Nederlandse concern gisteren definitief de onzekerheid weg die daarover was ontstaan na de aanhoudende koersdalingen op de wereldwijde effectenbeurzen. Die koersdalingen leidden tot een verlies op de aandelenportefeuille van €2,1 miljard, bevestigde Fortis eergisteravond. Het eigen vermogen werd er zodanig door onder druk gezet, dat een emissie noodzakelijk leek om een neerwaartse bijstelling door kredietbeoordelaars te ontlopen. Zover is het dus nog niet.

Door de dalingen op de aandelenbeurzen is Fortis' zogenoemde kernkapitaal gedaald tot €16,5 miljard per eind september 2002. Daarmee leek de door Fortis zelf vastgestelde 'vloer' wat betreft de solvabiliteit van de bankverzekeraar bereikt. Zou een verdere daling van de aandelenkoersen ertoe leiden dat Fortis door die vloer zakt, dan zouden kredietbeoordelaars hun rating wel eens neerwaarts kunnen bijstellen, waardoor lenen voor de bankverzekeraar duurder wordt.

Maar de vloer is nog níet bereikt, benadrukte een woordvoerder van het concern gisteren. De genoemde €16,5 miljard is exclusief de winst uit gewone activiteiten over het derde kwartaal. Die winst bedroeg over de eerste zes maanden van 2002 €1,5 miljard. Neem je daar voor het gemak even de helft van (het resultaat over een kwartaal), dan heeft Fortis nog een tapijtje van circa €750 miljoen voordat de vloer daadwerkelijk zichtbaar is. "Een aandelenemissie om de vermogenspositie te verbeteren, is op dit moment dan ook niet aan de orde", aldus de woordvoerder. Fortis werd er op de Amsterdamse effectenbeurs voor beloond.

Branchegenoot ING Groep dikte minder aan. De club van Ewald Kist informeert beleggers pas op 21 november over de mate waarin de koersdalingen in het derde kwartaal van invloed zijn geweest op de winstgevendheid en solvabiliteit van het bedrijf. "Wij hebben er voor gekozen om vier keer per jaar te rapporteren over de gehele gang van zaken bij ING Groep", aldus een woordvoerder desgevraagd. Eventuele onzekerheid onder beleggers is voor de bankverzekeraar geen aanleiding om bij wijze van uitzondering van die regel af te wijken.

Als de cijfers over het derde kwartaal op 21 november eenmaal zijn gepresenteerd en toegelicht, gaat de raad van bestuur in de dagen erna praten over "wat te doen met het realiseren van beleggingswinsten op de aandelenportefeuille", aldus de woordvoerder. ING doet nu nog jaarlijks een greep in de herwaarderingsreserve (de 'overwaarde' op aandelen, red.). Nu van die overwaarde door de koersdalingen steeds minder sprake is, wordt dat almaar moeilijker, te meer daar ING de greep jaarlijks met 15% wil laten groeien.

Als ING Groep deze in 1998 ingevoerde systematiek overboord zet - en voor de financieel directeur is het geen heilig huisje, zei hij eerder al in een vraaggesprek - dan heeft dat gevolgen voor het dividend. Ook over het dividendbeleid gaat de raad van bestuur na 21 november praten, aldus de woordvoerder. Tot nader order houdt ING Groep vast aan de winstverwachting voor 2002: een niet gekwantificeerde stijging van de operationele nettowinst per aandeel (in 2001: €2,20).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.