De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Politieke omwenteling
in Brazilië leidt
niet tot crisis'

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De politieke aardverschuiving die Brazilië wacht na de presidentsverkiezing van zondag hoeft volgens een van de topbankiers van het land geen economische rampspoed te brengen. Directeur Roberto Setúbal van de Itaú Bank verzekerde tijdens een samenzijn van beleggers, investeerders en andere economische belanghebbenden in New York dat de ondernemers van Brazilië niet langer bang zijn voor een stembuszege van de Arbeiderspartij (PT). "Lula is geen revolutionair en zal straks heel voorzichtig te werk gaan."

Volgens Roberto Setúbal zal een regering-Lula het land niet in crisis storten met onbezonnen radicale beleidswijzigingen. "Er is geen enkele reden om een verkiezingszege van links te vrezen. Lula is een integer man die het beste voorheeft met Brazilië. Hij voert de beste verkiezingscampagne en stevent daarom af op een overwinning", aldus Setúbal ten overstaan van zijn licht verbaasde toehoorders. Inmiddels hebben zo'n 500 toonaangevende industriëlen een verklaring ondertekend waarin zij hun vertrouwen uitspreken in de PT-lijsttrekker.

De meeste buitenlandse beleggers kiezen evenwel eieren voor hun geld en maken zich uit de voeten. Alleen zware interventies op de kapitaalmarkt door de centrale bank konden deze week de reeds sukkelende real behoeden voor een verdere koersval. De Braziliaanse munt leverde dit jaar al 68% van zijn waarde in. Brazilië's soevereine risico - de rentetoeslag die als trouwe graadmeter geldt van de mate van vertrouwen in de economische toekomst van een land - steeg ondertussen naar bijna 2500 basispunten. De monetaire autoriteiten zien zich hierdoor welhaast verplicht om staatsschuldpapieren waarvan de betalingsdatum is bereikt op te kopen. Herfinanciering van deze schulden kan thans in de praktijk alleen tegen rentepercentages van 35% of hoger.

In het financiële centrum van de industriemetropool Sao Paulo interpreteerden marktanalisten de sussende woorden van Roberto Setúbal als een poging om Lula een beetje extra steun te geven zodat de PT-kandidaat geen tweede en beslissende verkiezingsronde nodig heeft om zijn overwinning te bezegelen. "Drie weken volstrekte onzekerheid over wat de natie boven het hoofd hangt kan funest blijken. Het is veel beter dat Brazilië reeds op zondag weet wie het land gaat regeren", aldus oud-minister van Financiën Delfim Netto.

Lula zelf waarschuwde beleggers en speculanten dat "gokken" op een lagere koers van de real hen duur zal komen te staan. "Wanneer ik de verkiezing mag winnen en vervolgens mijn keuzes voor de ministeries van Economische Zaken en Financiën mag onthullen, zal onze real snel in waarde toenemen. Ik voorspel zelfs een revaluatie van 30% of meer", aldus de kandidaat.

De ontwaarding van de real helpt Brazilië ondertussen met het accumuleren van een aanzienlijk overschot op de handelsbalans. De vorige maand verdiende het land zelfs $2,48 miljard aan zijn buitenlandse handel waarmee het totaal voor dit jaar steeg naar bijna $8 miljard. De extra deviezen inkomsten zijn hard nodig. De komende maanden moet Brazilië ruim $17 miljard aan rente en aflossing betalen over zijn buitenlandse schuld van $265 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.