De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN Amro wordt in België
zuiniger met risicokapitaal

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - ABN Amro wordt een stuk voorzichtiger wat betreft het verschaffen van risicokapitaal, de klad zit duidelijk in de sector en ook andere banken krijgen klappen. In plaats van te mikken op de korte termijn wordt de nadruk meer gelegd op langduriger investeringen waarbij in een later stadium de "management- buy- out" plaatsvindt. De economie is teruggelopen en de bomen groeien niet meer tot de hemel, tot dat besef is ook ABN Amro Capital Belgium gekomen, de risicokapitaalpoot van ABN Amro in Brussel.

Het risicovolle segment, waarin de bank kleerscheuren opliep, wordt verlaten. Directeur Bart Sonck van de divisie durfkapitaal is sinds begin deze week op zoek naar een andere baan. Volgens ABN Amro zijn beide als "goede vrienden" uiteen gegaan en is er geen sprake van een rampscenario. In plaats van Sonck is een nieuwe directeur benoemd, Anne Degeest, en ABN Amro gaat gewoon door op de Belgische markt met risicokapitaal, maar wel voorzichtiger. In Nederland wordt hetzelfde plaatje gevolgd.

De risicokapitaalpoot van ABN Amro is het jongste slachtoffer van de ineenstorting van de markt voor risicokapitaal. De bank bouwde in de tweede helft van de jaren negentig een portefeuille op met deelnemingen in niet-genoteerde bedrijven. Begin 2001 startte ABN Amro Capital Belgium en de jonge dertiger Sonck ging in zee met veelbelovende snelgroeiers, zoals de internetspeler Telerelay. Dit bedrijf werd op een potentie van €30 miljoen gewaardeerd en was nauwelijks een jaar na de start al failliet. Behalve ABN Amro verloren ook Gevaert en andere kapitaalverstrekkers hun inleg. ABN Amro Capital Belgium boekte in 2001 een verlies van €17,6 miljoen op de prille portefeuille en de verliezen lijken alleen verder op te lopen.

Voortaan wordt alleen nog in rijpere bedrijven met een bewezen bedrijfsplan geinvesteerd en wordt er ook langer over gedaan om het kapitaal er weer uit te halen. De korte investering om binnen een paar jaar een fikse winst op te strijken bestaat niet meer. De verwikkelingen bij ABN Amro zijn geen alleenstaand geval. Vorige week stapte de directeur van het Fortis- risicofonds Nesbic over naar KBC en eerder gaven ook Trustcapital, de verzekeraar Mercator en fondsen als Netfund Europe aan dat ze nog maar uiterst selectief investeren. Het gevolg is wel dat het overaanbod van risicokapitaal in de markt van een jaar geleden nu is omgeslagen in een tekort.

Maar volgens een woordvoerder van ABN Amro zal de bestaande portefeuille aan risico- investeringen gewoon doorgemanaged worden om ervoor te zorgen dat aan het eind van de rit een maximale verkoopwaarde wordt bereikt. Wel komt er meer samenwerking tussen ABN Amro Capital in Amsterdam en dezelfde poot in Brussel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.