De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Barghoeti voelt zich
thuis op moordproces

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De derde dag van het proces van de Palestijnse voorman Marwan Barghoeti voor de rechtbank in Tel Aviv gaf zonneklaar de tegenstellingen weer tussen Israël en de Palestijnen. In antwoord op de aanklachten van Israël, kwam Barghoeti met zijn eigen 'aanklacht'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een Israëlische soldaat richt zijn geweer op een Palestijnse vrouw in Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. (Foto: REUTERS)
Er werd gisteren gescholden, geduwd en hier en daar viel een klap. Aan de ene kant stonden de slachtoffers van de Palestijnse aanslagen in Israël voor wie Barghoeti niets minder was ,,dan een vampier aan wiens handen het bloed van onschuldigen kleeft". Aan de andere kant waren er de Palestijnse sympathisanten van de kleine Fatah-leider die hem als een held zien die het aandurfde de Israëlische bezetter te weerstaan.

Barghoeti mag volgens de aanklagers dan wel schuldig zijn aan moorden op 26 Israëli's en een levenslange gevangenisstraf riskeren, die beschuldiging pareert hij zonder met de ogen te knipperen. Barghoeti, voormalig hoofd van de Fatah-beweging van Jasser Arafat in de Westoever, ontkent betrokken te zijn bij terreuraanslagen. "Mijn misdaad is niet terrorisme, maar dat ik streef naar vrijheid voor mijn kinderen en het hele Palestijnse volk. Als ik daar van zou worden beschuldigd, zou ik schuld bekennen", zei hij.

Hij klaagde de joodse staat in een lang betoog aan op liefst 54 punten. Daaronder: etnische zuivering, het inpikken van Palestijns land, het systematisch vernietigen van Palestijns land en bezit, geweld tegen burgers waaronder moord op kinderen, het terroriseren van de Palestijnse bevolking, door de staat goedgekeurde liquidaties en het wreed en onmenselijk behandelen van de Palestijnse bevolking. ,,Ik sta hier wel geketend, maar ik ben niet degene die ter verantwoording geroepen dient te worden", aldus Barghoeti. "Uiteindelijk zullen we de bezetter verslaan."

Het was precies het pleidooi waar de Israëlische tegenstanders van een openbaar proces voor hadden gewaarschuwd. Volgens hen zou Barghoeti zo proberen de naam van Israël in de internationale gemeenschap door het slijk te halen. Het is een houding die Barghoeti, één van de weinigen die het zich kon permitteren in het openbaar voorzichtige kritiek op zijn 'baas' de Palestijnse leider Jasser Arafat te uiten, onder de Palestijnen populair maakt.

Solidariteit

In Gazastad en zijn woonplaats Ramallah toonden enige honderden demonstranten hun solidariteit met Barghoeti. In Ramallah was ook zijn vrouw. Ze is advocaat maar werd in die functie niet toegelaten tot Israël. Als familielid zou ze volgens de rechtbank wel welkom zijn geweest.

De beweringen van Barghoeti maakten weinig indruk op de Israëlische toeschouwers in de rechtszaal. Zij knikten instemmend bij het betoog van de aanklager waarbij Barghoeti als een berekenende moordenaar werd neergezet die lid is van een terroristische organisatie, de aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Jasser Arafat verbonden Al-Aksa Martelarenbrigade.

De zaak wordt op 21 november verder behandeld. Om rellen te voorkomen zal er dan minder publiek en pers in de rechtszaal worden toegelaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.