De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Inbraak geen
prioriteit
van politie

   
 

door Johan van den Dongen ROERMOND - Het openbaar ministerie (OM) gaat in de opsporing officieel minimumeisen stellen aan criminaliteit. Is een delict ernstig genoeg, dan kunnen politie en justitie achter de boef aan gaan. Staat de delictsoort niet op het aankomende prioriteitenlijstje van het OM, zoals fietsendiefstal en woninginbraak, dan moet de agent het slachtoffer links laten liggen en zijn tijd aan andere zaken besteden.

Op die manier hoopt het OM de komende tijd het hoofd boven water te houden, zo maakte OM-baas mr. J.L. de Wijkerslooth gisteren kenbaar.

Keuzes

,,Wij moeten af van de situatie waarin de moeilijkste keuzes geheel aan de uitvoerenden worden overgelaten. Vergelijk het met een ziekenhuis met een beperkt aantal intensive care-bedden. Een arts zal steeds moeten beslissen welke patiënten van die bedden gebruik kunnen maken en welke niet. Dat kunnen beslissingen van leven of dood zijn", aldus de voorzitter van het college van procureurs-generaal bij het afscheid van de Roermondse hoofdofficier van justitie mr. W. Zeyl.

Duidelijk is wel dat een delict als woninginbraak en fietsendiefstal niet op het prioriteitenlijstje voorkomt. ,,Die één miljoen gestolen fietsen komt terecht bij een grote groep burgers die er blijkbaar geen probleem in zien om een gestolen fiets te kopen. Het normbesef op dit punt is kennelijk laag ontwikkeld. Tegen die massaliteit valt niet op te rechercheren", reageerde De Wijkerslooth op de ingezonden brief van een gedupeerde in deze krant.

De nieuwe aanwijzing zit volgens De Wijkerslooth niet zo in elkaar dat nooit meer vormen van criminaliteit worden aangepakt die niet aan de criteria voldoen. ,,Het kan zijn dat een bepaalde vorm van inbraak weinig schade oplevert. Als er dan ook amper opsporingsindicaties zijn, is het niet raadzaam om daar veel capaciteit voor vrij te maken. Dat wordt echter anders als in één wijk binnen korte tijd dat soort inbraken heel vaak voorkomt. Dan moet daar gewoon mankracht voor worden vrijgemaakt.''

,,Bij alle keuzes die we als OM maken moeten we deugdelijke argumenten kunnen aandragen. Dat geldt ook voor een beslissing om niet-stelselmatige fietsendiefstal niet tot prioriteit te maken. Het probleem is dat wij in het verleden wel aardig hebben willen zijn, maar niet duidelijk. Nu proberen wij te vaak van alles een beetje te doen: een beetje milieucriminaliteit, een beetje kinderporno, een beetje fietsendiefstallen, noem maar op. Ten dele is dat omdat wij zelf onvoldoende onze focus hebben bepaald, maar vaak ook omdat er halverwege de rit aan ons getrokken werd door de politiek, het bestuur, belangengroeperingen en door de media."

"De reflex is bekend. Iemand roept: 'Het kan toch niet zo zijn dat het OM niets doet aan profvoetballers met een vals paspoort' en voor je het weet is er alweer een officier op gezet. Het gevaar is dan dat de prioriteitstelling bepaald wordt door degene die het hardst roept of zeurt."

Sneer

De Wijkerslooth deelde daarbij een sneer uit naar de Amsterdamse korpschef Jelle Kuiper, die onlangs stelde dat het een verkeerde keuze was om niet meer naar een 'inbraak zonder dader' te gaan, gezien de emotie die een inbraak losmaakt bij slachtoffers. De Wijkerslooth: ,,Met andere woorden: de politie komt pas kijken als het slachtoffer klaagt. Dat mag nooit de basis zijn voor opsporingsbeleid of voor slachtofferbejegening."

De vraag waar de capaciteit moet worden ingezet zal volgens De Wijkerslooth wetenschappelijk worden benaderd. ,,In het bedrijfsleven is het heel normaal om een marktanalyse te maken voordat men een investering doet."

Met het criminaliteitenlijstje in de hand hoeven de officieren van justitie minder vaak lastige vragen te beantwoorden. ,,De criteria vallen onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister, waardoor ze ook politiek gelegitimeerd worden. Zo staan de officieren van justitie steviger in hun schoenen wanneer ze 'nee' moeten zeggen tegen al die organisaties en belangengroeperingen die willen dat er 'een beetje meer' of juist 'een beetje minder' wordt gedaan dan is afgesproken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.