De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zieke toerist
opgelicht
in Turkije

   
 

door Dominique Weesie AMSTERDAM - Nederlandse toeristen die in Turkije in het ziekenhuis belanden, lopen grote kans te worden geopereerd terwijl dit helemaal niet nodig is. Hiervoor waarschuwt één van de grootste alarmcentrales in ons land: SOS International. De organisatie, die werkt voor verzekeraars als Interpolis, Univé en De Europeesche, stelt ook dat vakantiegangers middels pure intimidatiepraktijken geld uit de zakken wordt geklopt.

Volgens SOS International worden alarmcentrales eens in de zoveel tijd geconfronteerd met ongekend hoge declaraties voor medische zorg in vakantielanden die in korte tijd erg populair zijn geworden. Maar Turkije maakt het wel nu wel erg bont. "We hebben daar niet alleen te maken met hoge doktersrekeningen, maar ook met medische handelingen die worden verricht die helemaal niet noodzakelijk zijn," aldus de alarmcentrale in haar nieuwsbrief SOS Actueel.

Ruim een jaar doen de problemen zich nu voor langs de Turkse kust. Acht strategisch gelegen ziekenhuizen hebben volgens SOS International een kartel gevormd onder de naam CMC. Zij hebben hostesses, receptionisten in hotels en taxichauffeurs geronseld die zieke toeristen tegen betaling verwijzen naar één van de bovengenoemde acht ziekenhuizen.

"Op de kwaliteit van de zorgverlening is dan weliswaar niets aan te merken. Erger is echter het feit dat er medische handelingen plaatsvinden waarvan het zeer de vraag is of die noodzakelijk zijn," aldus Wim Buts, adjunct-directeur reisverzekeringen van de Europeesche. "De dossiers bevatten bijvoorbeeld een statistisch bewezen, extreem hoog percentage blindedarmoperaties. Maag- en darmklachten zijn de meest voorkomende kwalen in warme vakantielanden. Wie eenmaal fikse buikpijn heeft, gelooft al snel dat zijn blindedarm opspeelt, zeker als de dokter dat zegt..."

Een ander probleem waarmee zieke toeristen worden geconfronteerd zijn de intimidatiepraktijken binnen de muren van de Turkse ziekenhuizen. "Voor ziekenhuisopname geven wij een garantieverklaring af. De CMC-ziekenhuizen accepteren deze echter niet altijd en eisen van de patiënten dat ze cash betalen of onder bedreiging een verklaring tekenen voor betaling achteraf met een rente van 7 procent," stelt Dineke Stäbler, procesmanager bij SOS International.

Ook worden paspoorten van patiënten ingevorderd en niet meer teruggegeven zolang er niet is betaald. Een voorbeeld hiervan was de repatriëring van een patiënt naar ons land. Al het vervoer was geregeld, maar de receptionist weigerde het paspoort van de Nederlandse vrouw terug te geven als er niet onmiddellijk werd betaald. Hierdoor moest de repatriëring worden geschrapt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.