De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kabinet wil chip
in duur product

   
 

door Alexandra van den Bos en Martijn Koolhoven DEN HAAG - Nieuwe diefstalgevoelige producten moeten vanaf 2005 verplicht voorzien zijn van een herkennings-chip, zodat ze makkelijker kunnen worden opgespoord als ze worden ontvreemd.

Het gaat daarbij om spullen die hoog op het verlanglijstje van dieven staan, zoals auto's, fietsen, laptops en mobiele telefoons.

Dat staat in het nog geheime concept-Veiligheidsplan dat onder meer is opgesteld door de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken).

Het kabinet buigt zich naar verwachting volgende week over de tientallen nieuwe maatregelen, die volgens de betrokken bewindslieden de komende vier jaren hoognodig moeten worden ingevoerd om Nederland een stuk veiliger te maken.

Een van de plannen is om de rechter-commissaris vaker direct als politierechter op te laten treden om tijd te besparen. Volgens de huidige procedure moet een verdachte namelijk in de regel eerst worden voorgeleid bij de rechter-commissaris en vervolgens gaat de politierechter zich pas over de zaak buigen.

Ook moeten er meer taakstraffen in combinatie met elektronisch toezicht worden opgelegd. Dat zou een paar honderd cellen extra opleveren, die weer met andere gevangenen kunnen worden opgevuld.

De betrokken bewindslieden overwegen verder ook om het toezicht in het openbaar vervoer, in en rondom de stations, winkelcentra, andere openbare gelegenheden zoals zwembaden, maar ook onveilige wijken fors te vergroten.

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om burgers die zich misdragen te beboeten, zo is het plan. Onderzocht wordt nog om welke 'kleine' delicten het daarbij moet gaan. Als voorbeelden noemt het kabinet het achterlaten van vuil op straat of het zorgen voor overlast. De opbrengst van de boetes mogen de gemeentes zelf houden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.