De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  PSV kan tweede ronde
opnieuw vergeten

   
 

EINDHOVEN - Ook bij de zevende poging is PSV er niet in geslaagd de tweede ronde van de Champions League te bereiken. Na de tweede thuisnederlaag op rij, 1-3 tegen Borussia Dortmund, hebben de Eindhovenaren mathematisch gezien nog een kans, maar is de derde plek - die recht geeft op UEFA-Cupvoetbal - reëel bekeken het hoogst haalbare. Met een gewijzigd tactisch concept begon PSV goed aan de wedstrijd. Een tegengoal na andermaal een fatale persoonlijke fout, was het begin van het einde voor PSV, dat met een hartverwarmend slotoffensief het vege lijf probeerde te redden. Uiteindelijk volstond het niet, waardoor de droom nu over is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Enest Faber probeert Jan Koller het scoren te beletten. Toch wist Koller een treffer te scoren.
Met de 1-3 uitslag verloste PSV, dat zelf een bedenkelijke reputatie heeft als het gaat om uitwedstrijden in de Champions League (in negentien wedstrijden slechts drie zeges), de tegenstander andermaal van een uitcomplex. Vorige week won Arsenal voor het eerst na acht mislukkingen weer eens een uitduel, ditmaal gold dit voor Borussia Dortmund zelfs na negen wedstrijden.

De Eindhovenaren traden tegen Borussia Dortmund aan in een andere opstelling en met een afwijkend tactisch plan dan normaal gesproken. In plaats van 4-4-2 speelde PSV 3-5-2. Feitelijk bestreed PSV de opponent met de eigen wapens, want in Duitsland is deze speelwijze gebruikelijk.

PSV begon goed en kreeg in de derde minuut een kans op een vroege openingsgoal, zoals Arsenal die vorige week had gemaakt. Dennis Rommedahl zette voor, de extra middenvelder Remco van der Schaaf kopte terug, waarna André Ooijer zijn vrije kopbal gered zag worden door goalie Jens Lehmann.

Vogel speelde in balbezit nog nadrukkelijker dan in de competitie tussen de twee verdedigers Ernest Faber en André Ooijer in. De backs Kasper Bögelund en Wilfed Bouma werden geacht de gehele flank te bestrijken, terwijl Rommedahl rondzwierf in de aanval.

Met Van der Schaaf naast Mark van Bommel en Vogel in de rug van dit tweetal stond er een stevige middenlinie. PSV-trainer Guus Hiddink vermoedde dat hier de strijd beslist zou worden. De speelwijze bood Van Bommel de gelegenheid te excelleren.

Een perfecte steekpass van de Limburger op Rommedahl leverde in de 15e minuut een grote kans op voor Mateja Kezman, maar de spits miste andermaal in de Champions League. Het optreden van de goalgetter was teleurstellend. Al te vaak stokten bij hem de aanvallen. Een verzachtende omstandigheid was dat Kezman vaak op een eiland stond en weinig ondersteuning kreeg.

Behalve het missen van de kansen is een andere makke van PSV dit seizoen het lijden van onnodig balverlies. Nadat Vogel en Leandro hiermee tegen Arsenal al ernstig de fout waren ingegaan, was het nu de beurt aan Bögelund.

Doelman Ronald Waterreus speelde in de 21e minuut al met vuur door vlak bij het eigen doel Vogel aan te spelen, terwijl deze met zijn rug naar de tegenstander stond. De Zwitser redde zich uit de situatie, maar meteen daarop verslikte Bögelund zich in Tomas Rosicky. Diens voorzet werd afgerond door de reusachtige Jan Koller (0-1).

Andermaal een gigantische deceptie voor PSV, want tot dan was 'der BVB' niet eenmaal gevaarlijk geweest. De tegenslag werkte door in het spel van de Eindhovenaren. Er was meer slordigheid en de ruimtes, die het concept boden, werden onvoldoende benut.

Onder anderen de jonge Braziliaan Leandro, spelend als schaduwspits/aanvallende middenvelder, kwam in het geheel niet uit de verf. De 18-jarige zou tien minuten na rust dan ook gewisseld worden voor Arjen Robben, de andere 18-jarige.

Borussia voelde zich helemaal op zijn gemak en kreeg nog voor rust via de Braziliaan Ewerthon, Koller (een snoeiharde vrije trap) en Torsten Frings (een schot op de lat) gelegenheid de voorsprong uit te bouwen.

Na de adempauze ging PSV met de moed der wanhoop op jacht naar de gelijkmaker in de wetenschap dat de Eindhovenaren de laatste vier wedstrijden in de Champions League niet meer hadden gescoord. Dit offensief stond dan ook in het teken van de vertwijfeling die de ploeg hoe langer hoe meer in de greep kreeg.

De gasten uit het Ruhrgebied waren daarom ook het gevaarlijkst. Ewerthon en Rosicky lieten kansen liggen om PSV helemaal kopje onder te duwen. Aan de andere kant was Van Bommel gevaarlijk met een fraai schot en kreeg de fris ingevallen Robben een - weliswaar moeilijke - kans. In de 69e minuut leek Rosicky, het wonderkind aan Duitse zijde, de wedstrijd te beslissen door na een lange ren over de linkerflank de 2-0 achter Waterreus te schieten. Van der Schaaf bracht met een schitterend schot de hoop terug in de Eindhovense harten (1-2). Invaller Jan Vennegoor of Hesselink (kopbal), Rommedahl (gevaarlijk schot) en Robben (fraai geplaatste bal) leken PSV nog een punt te brengen, maar de ingevallen Marcio Amoroso deed de balans nogmaals naar de andere kant doorslaan (1-3).

PSV (Ned) - Borussia Dortmund (Dui) 1-3 (0-1). 21. Koller 0-1, 69. Rosicky 0-2, 74. Van der Schaaf 1-2, 89. Amoroso 1-3. Scheidsrechter: Collina (Ita). Toeschouwers: 26.000. Gele kaart: Van Bommel, Ooijer (PSV). PSV: Waterreus; Bögelund, Ooijer, Faber en Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel en Van der Schaaf; Kezman (75. Vennegoor of Hesselink) en Leandro (55. Robben). Borussia Dortmund: Lehmann; Madouni, Wörns, Metzelder en Dede; Reuter (88. Ricken), Frings, Rosicky (79. Kehl) en Heinrich; Koller en Ewerthon (65. Amoroso).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.