De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Takenaka moet tijdbom
onder economie stoppen

Van onze correspondent

   
 

TOKIO - De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft deze week wederom vriend en vijand verrast. Deze keer heeft Koizumi alom opzien gebaard door Heizo Takenaka tijdens een kabinetswisseling te benoemen tot minister van Financiële Zaken. In een poging de slechte leningen van de banken te lijf te gaan, vervangt de hervormingsgezinde Takenaka de als conservatief geldende Hakuo Yanagisawa. Naast deze nieuwe portefeuille zal Takenaka zijn functie als minister van Economische en Begrotingszaken in het nieuwe kabinet behouden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 25kb)
HEIZO TAKENAKA ... slechte leningen wegwerken ... <\N\N (Foto: EPA)
Met de benoeming van de 51-jarige Takenaka geeft Koizumi volgens analisten een duidelijk signaal serieus een eind te willen maken aan de slechte leningen. Deze zouden volgens de algemene opinie ten grondslag liggen aan de reeds twaalf jaar durende economische malaise en een tijdbom vormen onder het huidige economische systeem.

Takenaka, een voormalige professor economie aan de Keio Universiteit in de Japanse hoofdstad Tokio, staat als een nietsontziende hervormer bekend. Zonder geremd te worden door partijgebonden belangen vaart hij mee op de hernieuwde populariteit van Koizumi. Deze zag zijn steun onder het publiek na de historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in opiniepeilingen met 20% stijgen. Met deze populariteit kon de premier zijn politieke tegenstanders de mond snoeren en de omstreden Takenaka verder naar voren schuiven. "Koizumi verwacht dat Takenaka alle noodzakelijke stappen zal nemen om het probleem met de banken te klaren", aldus een woordvoerder van de premier. "Met deze benoeming is de voor de economische hervormingen noodzakelijke eensgezindheid binnen de regering terug."

Takenaka pleit voor het gebruik van publieke gelden ter herstel van het gebrek aan kapitaal bij de noodlijdende banken. Met deze visie stond hij lijnrecht tegenover Yanagisawa en raakten de bankhervormingen in een maandenlange impasse. Ondanks een kapitale injectie van 7,8 biljoen yen (€65 miljard) vorig jaar, steeg het aantal slechte leningen tot 28,8 biljoen yen (€241 miljard).

"Het is mijn taak het publiek ervan te overtuigen dat het belastinggeld ditmaal effectief wordt besteed", aldus Takenaka. Een voorstel van Masajuro Shiokawa, de minister van Financiën, de slechte leningen middels de RCC, Resolution and Collection Corp., tegen voor de bank voordelige marktprijzen uit de banken te halen en deze na 30 jaar terug te plaatsen in de private sector, is voor Takenaka geen optie. Voorop staat dat de waarde van de uitstaande leningen en de banken naar beneden worden bijgesteld. Beperkte de discussie zich voorheen tot de vraag wie er moest betalen: de belastingbetaler of de bank? Nu rest de vraag hoeveel de bank moet gaan betalen en hoeveel verlies deze kan incasseren.

Daarnaast zei Takenaka vast te houden aan de door zijn voorganger gestelde norm binnen twee en drie jaar respectievelijk 50 en 80% van de slechte leningen weggewerkt te willen hebben. Het uiteindelijke doel is de banken weer winstgevend te krijgen en het geld dat door de centrale bank in de banken wordt gepompt uiteindelijk weer terug te laten komen in de 'echte' economie. Met het oprichten van een speciale commissie hoopt de minister voor het eind van de maand een definitief beleidsplan op tafel te kunnen leggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.