De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush neemt eerste
horde voor aanval
op Saddam

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
President George Bush. (Foto: AP)
NEW YORK - President George Bush en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een compromis gesloten over een resolutie die militair ingrijpen in Irak mogelijk maakt. Bush heeft echter water bij de wijn moeten doen met betrekking tot de voorwaarden voor een eventuele aanval op Irak.

Na dagenlang onderhandelen hebben de Democratische en Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden op hoofdlijnen ingestemd met 'toepassing van geweld' als de nationale veiligheid van de VS in het geding is. De Senaat debatteerde gisteren nog over de nieuwe resolutie, maar zal zich niet verzetten, zo wordt verwacht.

Bush heeft een belangrijke passage in de ontwerpresolutie moeten schrappen, waarin stond dat Washington het recht had om in de hele Golfregio militair in te grijpen om de vrede en veiligheid te herstellen. De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wil de president echter geen blanco cheque geven voor een oorlog in het Midden-Oosten.

In de resolutie is overeengekomen dat slechts militair mag worden ingegrepen in Irak 'als alle diplomatieke middelen zijn uitgeput'. Voorts moet eerst aan het Congres toestemming worden gevraagd voor een eventuele Amerikaanse aanval op Bagdad. De regering moet iedere twee maanden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden schriftelijk informeren over de ontwikkelingen rond Irak. In de resolutie verplichten de VS zich ten slotte tot het afdwingen van alle VN-resoluties ten aanzien van Irak.

Rusland

Op het internationale vlak lijkt zich ook een compromis aan te dienen over één (of twee) resoluties, die de spelregels moeten bepalen voor hervatting van VN-wapeninspecties in Irak. Voor het eerst heeft Rusland voorzichtig de deur opengezet voor een nieuwe resolutie.

"Indien noodzakelijk zijn wij bereid om ten aanzien van de werkzaamheden van de wapeninspecteurs in Irak te onderzoeken of er een nieuwe resolutie moet komen", aldus minister Igor Ivanov van Buitenlandse Zaken. Moskou wil eerst het rapport van het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, over de afspraken met de Iraakse autoriteiten voor de wapeninspecties grondig bestuderen.

De VS en Groot-Brittannië lobbyden ook gisteren weer bij de andere drie permanente leden van de Veiligheidsraad - Rusland, China en Frankrijk - voor een scherpe resolutie. Volgens hoge diplomaten bij de VN heeft president Bush zijn harde opstelling bijgesteld. Bush zou eventueel bereid zijn een Franse 'tweetrapsaanpak' te accepteren. Parijs wil een aparte resolutie over onvoorwaardelijke wapeninspecties op alle plaatsen in Irak. Als zou blijken dat de VN-wapeninspecteurs worden gehinderd, zou een tweede resolutie militair ingrijpen mogelijk maken.

Het Witte Huis nam gisteren afstand van de omstreden oproep van woordvoerder Ari Fleischer aan de Iraakse oppositie om Saddam Hoessein te vermoorden. De woordvoerder van het Witte Huis had gezegd dat "een kogel" een aanzienlijke goedkopere oplossing zou zijn dan een militaire operatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.