De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF-crisis bom
onder kabinet

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Bij de LPF is gisteren een ware burgeroorlog uitgebroken die een bedreiging voor de stabiliteit van het kabinet-Balkenende vormt. De Tweede-Kamerfractie van de LPF, aangevoerd door Harry Wijnschenk en gesteund door minister Heinsbroek (Economische Zaken), ligt op ramkoers met het interim-bestuur van de partij onder leiding van vastgoedmagnaat Ed Maas en met de provinciale partijbaronnen.

Daarnaast is er grote irritatie ontstaan tussen Heinsbroek en zijn collega Bomhoff (Volksgezondheid), die vice-premier is. Bovendien haalt LPF-staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) fel uit naar Wijnschenk, die volgens hem "gek" is geworden en "moet opstappen als hij zo doorgaat".

Wijnschenk en Maas kunnen elkaars bloed wel drinken. Bomhoff zag zijn bemiddelingspogingen van de afgelopen dagen gisteren tot zijn grote teleurstelling in rook opgaan. De minister was het met Maas eens dat de 26-koppige fractie hoe dan ook bijeen moest blijven. Verder stoort het hem in hoge mate dat Heinsbroek aan zijn stoelpoten zaagt door een claim te leggen op het vice-premierschap in het geval Heinsbroek partijleider wordt.

Vandaag voeren het interim-bestuur en de top van de LPF-fractie spoedoverleg over de ontstane situatie.

De gebeurtenissen van dinsdag, toen de dissidente fractieleden Winny de Jong en Cor Eberhard uit de fractie werden gezet, vormen nog maar kinderspel vergeleken bij de frontale botsing van gisteren tussen fractie en partijbestuur.

Fractievoorzitter Wijnschenk eist binnen twee weken een algemene ledenvergadering om een nieuw partijbestuur te kiezen. Hij verdenkt interim-voorzitter Maas ervan dat deze allerlei vriendjes uit het vastgoedcircuit op de kandidatenlijsten van de Provinciale Staten wil zetten. Deze verkiezingen vinden begin volgend jaar plaats. "Je reinste Italiaanse toestanden, volstrekt antidemocratisch'', aldus Wijnschenk.

Het interim-bestuur op zijn beurt gaat op verzoek van de provinciale voorzitters onderzoeken welke Kamerleden zich de afgelopen tijd zouden hebben misdragen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar Wijnschenk en diens bondgenoot Ferry Hoogendijk. Verder wordt onderzoek geëist naar de berichten dat LPF-Kamerlid De Graaf zijn zetel voor 25.000 euro zou hebben gekocht.

Zaterdag zal het interim-bestuur verslag uitbrengen aan de provinciale voorzitters, die daarop eventueel tot disciplinaire maatregelen kunnen besluiten zoals het schorsen van het lidmaatschap. Interim-bestuurslid advocaat Hammerstein: "Het aanzien van de LPF is geschaad. Alle twaalf provincievoorzitters vragen zich af: moeten we deze mensen wel in de partij houden?"

Minister Heinsbroek vindt dat Maas en consorten zo snel mogelijk terug in hun hok moeten: "Maas moet zich erbuiten houden. Hij is geen democratisch gekozen bestuurder maar een interim-manager."

Wijnschenk op zijn beurt: "Maas heeft vanaf dag één Eberhard gesteund. Dat neem ik hem zeer kwalijk. Maas doet dit omdat hij voelt dat zijn grip op de fractie wegglijdt. Nu probeert hij mij te onthoofden."

VVD-leider Zalm ziet het kabinet nog niet in gevaar komen zolang de LPF nog minimaal negen zetels telt. Daarmee heeft de coalitie dan 76 zetels, net genoeg voor een meerderheid. "Ik denk wel eens: Jongens, doe toch normaal", verzuchtte Zalm gisteren over het LPF-gekrakeel.

De uit de LPF gezette Kamerleden De Jong en Eberhard gaan waarschijnlijk verder als de gezamenlijke fractie De Jong/Eberhard. Kamervoorzitter Weisglas toonde zich gisteren zeer verbaasd toen hij hoorde dat LPF-medewerkers alvast de werkkamers van de twee hadden leeggehaald. Normaal gesproken regelt de Kamer de huisvesting van de leden.

Weisglas noemde de vechtpartij van gisteren, toen het Kamerlid Alblas een fotograaf aanviel, "een absoluut dieptepunt". Volgens hem is het aanzien van de Kamer geschaad.

Fractievoorzitter Teeven van Leefbaar Nederland hoopt binnen enige tijd drie ontevreden LPF'ers aan zijn tweemansfractie te kunnen toevoegen. In Eberhard is hij echter niet geïnteresseerd. Eberhard is ervan beschuldigd dat hij de ledenlijst van Leefbaar Nederland heeft meegenomen naar de LPF.

door René Steenhorst SOEST/HILVERSUM, donderdag

Paul de Leeuw is opnieuw in opspraak wegens wangedrag op televisie. Amper een week nadat de cabaretier en de NCRV advocaten op hun dak kregen vanwege het bij herhaling 'onheus bejegenen' van zangeres Anneke Grönloh en het beledigen van anesthesioloog prof. dr. B. Smalhout, dreigt een nieuwe rechtszaak.

Op verzoek van de 62-jarige actrice Diana van Kolck uit Blaricum bereidt de Soester advocaat mr. B. van der Goen een kort geding voor tegen De Leeuw en de NCRV. In het tv-programma Herberg De Leeuw van 20 april van dit jaar spoot De Leeuw een brandblusapparaat leeg op de vrouw, die een humoristische scène met hem zou spelen.

In plaats van water, zoals volgens haar was afgesproken, kreeg zij twee kilogram chemisch bluspoeder over zich heen. Een flink deel van de voor mensen schadelijke witte bluswolk kreeg zij doelgericht in het gezicht.

De Blaricumse kampt sindsdien met gezondheidsproblemen. Volgens haar advocaat was en is er sprake van oogschade, kortademigheid, hoofdpijnen, buikloop en huidirritaties. Diana van Kolck is daardoor niet of nauwelijks in staat haar acteer- en modellenwerk te verrichten.

Mr. Van der Goen, die ook een strafklacht van prof. Smalhout tegen De Leeuw en de omroep heeft ingediend, heeft de NCRV aansprakelijk gesteld voor de materiële en immateriële schade van zijn cliënte. Maar de omroep heeft hier niet op gereageerd. Van der Goen: "Een ultimatum dat ik de NCRV voor afgelopen vrijdag had gesteld, verstreek zonder reactie."

Actrice Diana van Kolck zegt zich in de steek gelaten te voelen door de NCRV. "Niemand bij deze christelijke omroep doet iets voor me. Ook niet aan het feit dat ik mijn modellenwerk niet meer kan uitvoeren doordat ik regelmatig rode, knipperende ogen heb."

"Ik voel me misbruikt. En het ergste is dat er ten koste van mijn gezondheid effectbejag werd bedreven: lachen, gieren, brullen omwille van de kijkcijfers! Zo behoort een omroep, en zeker de NCRV, niet met mensen om te gaan."

Een woordvoerder van de omroep verklaarde gisteravond desgevraagd dat er "uitvoerig telefonisch contact" met mevrouw Van Kolck heeft plaatsgevonden, maar dat "het wachten nu op haar is..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.