De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hiddink: "Deze wedstrijd
is een soort herexamen"

   
 

EINDHOVEN - Al te snel moet PSV dit seizoen in de Champions League weer een alles-of- nietswedstrijd spelen. Vanavond in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund is een overwinning de enige uitkomst die PSV op weg helpt. "Deze wedstrijd is een soort herexamen, nadat we vorige week gezakt zijn. Nu móeten wij die stap zetten, de nood is aan de man", aldus PSV-trainer Guus Hiddink. De kleine blessure van Dennis Rommedahl en de grieperigheid van Leandro vormen in ieder geval geen probleem meer. Beiden starten in de basis. Hiddink over de Braziliaan: "Hij is een speler, die vanuit zijn natuur weet waar het om draait. Nu moet hij het ook maar eens in een grote wedstrijd laten zien."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Dennis Rommedahl (links) jongleert onder het toeziend van trainer Guus Hiddink met de bal.
Om Borussia Dortmund goed weerwerk te kunnen bieden, zal Hiddink enkele tactische aanpassingen doen. Daarmee wijkt hij voor het eerst sinds zijn komst nadrukkelijk af van het 4-4-2 systeem, zoals dat bij PSV sinds de dagen van trainer Dick Advocaat wordt gehanteerd.

In de aanloopfase naar het seizoen liet Hiddink echter ook al weten dat hij af wilde van slechts één speelwijze voor PSV. "Daarmee word je veel te voorspelbaar en dus te kwetsbaar. Een elftal moet meerdere systemen goed uit kunnen voeren." Om zijn ploeg niet te overvoeren, concentreerde hij zich op twee systemen: behalve het bekende 4-4-2, ook een 3-5-2-systeem, zoals dat in Duitsland vaak wordt gebruikt.

Daarop trainde Hiddink intensief in de relatief rustige eerste weken van het seizoen, toen het geweld van de Champions League nog niet was losgebarsten. Vanavond komen elementen uit die trainingen goed van pas om Borussia Dortmund de pas af te snijden.

Zoals te doen gebruikelijk bij Duitse ploegen speelt de ploeg van trainer Matthias Sammer immers met een zwaar bezet middenveld. De beste speler aan Duitse zijde, de 22-jarige Tsjech Tomas Rosicky, wordt in de rug gedekt door de Braziliaan Evanilson en de ervaren Duitsers Torsten Frings, Sebastian Kehl en Jörg Heinrich.

"Wij mogen de slag nu niet verliezen, waar we die tegen Arsenal hebben verloren, namelijk op het middenveld", aldus Hiddink, die in ieder geval Johann Vogel in de basis laat terugkeren. Zoals het ernaar uitziet, zal voor hem in vergelijking met de wedstrijd tegen De Graafschap niet Remco van der Schaaf maar Arjen Robben wijken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x343, 21kb)

Hiddink wilde afgelopen zaterdag zien of de van Vitesse overgekomen middenvelder het kon opbrengen ingetogen te spelen, nadat hij tegen Auxerre nogal wild tekeer was gegaan. Met Van der Schaaf wint het middenveld aan duelkracht. In de middenlinie staat met Vogel in de rug van Mark van Bommel en Van der Schaaf bovendien een stevig blok.

De backs Kasper Bögelund en Wilfred Bouma zullen vanavond een grotendeels lege flank voor zich vinden, waar zij in aanvallend opzicht gebruik van moeten maken, maar waarbij zij ook beducht moeten zijn voor de opkomende Evanilson, Heinrich en Dede.

In aanvallend opzicht krijgen Dennis Rommedahl en Leandro de gelegenheid zelf de ruimte te zoeken. "Ik houd niet van buitenspelers die altijd maar buitenom gaan. Ik wil gevarieerd aanvalspel zien", heeft Hiddink meermalen betoogd. Met name Leandro zal daarom veel in het centrum te vinden zijn.

In het 3-5-2 systeem is het de bedoeling dat Rommedahl naast Kezman in de spits opduikt, zodat de ploeg twee snelle en onvoorspelbare speerpunten heeft. Tegen Borussia loont het voor de Deen echter de moeite de zijkant op te zoeken, want Duitse ploegen zijn niet gewend aan buitenspelers.

Al te ingrijpend zal de conceptverandering dan ook niet zijn. "De individuele klasse van de spelers is altijd doorslaggevend, ongeacht het systeem dat er wordt gespeeld", relativeerde Sammer op een vraag over het verschil tussen de Duitse en Nederlandse speelwijzen.

Vanavond zal er daarom ook veel afhangen van de individuele klasse van Kezman. De Joegoslaaf scoorde in zes competitiewedstrijden al negen keer, maar staat in Europees verband nog droog. Zowel tegen Auxerre (één kans) als tegen Arsenal (drie kansen) had Kezman de wedstrijd een geheel andere wending kunnen geven. "Als ik alleen voor de keeper kom, moet ik leren geduldiger te zijn. Met de trainer heb ik daarover gepraat. Ik heb er nu veel vertrouwen in, ook omdat ik tegen De Graafschap net zo'n kans kreeg als tegen Auxerre en Arsenal en toen wel scoorde."

PSV vertrekt komende maandag voor een vijfdaagse trainingsstage naar Gran Canaria. Op donderdag spelen de Eindhovenaren een oefenwedstrijd tegen Las Palmas. PSV-trainer Guus Hiddink kan in deze week aan de slag met alle spelers, zonder interlandverplichtingen. Bovendien neemt hij vier jeugdspelers mee.

Ronald Waterreus speelt vanavond tegen Borussia Dortmund zijn vijftigste Europacupwedstrijd. Als Jan Heintze in actie komt, is het voor hem zelfs zijn 75e optreden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.