De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ajax beproeft bekend systeem
   
 

TRONDHEIM - Een gevoel van déjà vu bekroop menigeen bij de laatste training van Ajax voor het treffen tegen Rosenborg BK. Tegen NAC nam Wamberto nog plaats op de tribune, maar vanavond lijkt de Braziliaan z'n rentree te maken in de Champions League. En voor het eerst onder trainer Ronald Koeman als schaduwaanvaller achter het koppel Zlatan Ibrahimovic en Ahmed 'Mido' Hossam. Een systeem wat meer bekendheid geniet als de de Celtic-variant.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Gretige Cristian Chivu: "Ik wil spelen." (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Vorig seizoen hanteerde Koemans voorganger Co Adriaanse dit systeem met groot succes in Glasgow in de voorronde van de Champions League. Bijna 70.000 mensen op Celtic Park werden stil van de manier waarop hun Schotse helden werden zoek gespeeld. Was dit nu de ploeg die twee weken daarvoor Ajax in de ArenA met 3-1 versloeg? Slechts het eindresultaat was niet in Ajax' voordeel omdat alleen Wamberto wist te scoren tegen Celtic, wat zich daardoor kwalificeerde voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Opvallend genoeg stond destijds ook Feyenoord als volgende tegenstander op het programma van Ajax. De Rotterdammers kregen in eigen huis geen poot aan de grond en verloren kansloos met opnieuw een uitblinkende Wamberto. Ajax' opponent zondag is wederom Feyenoord. Vandaar dat ze bij Ajax hopen op een herhaling van de geschiedenis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x348, 23kb)

Hoewel Wamberto vanavond in het met 21.300 toeschouwers uitverkochte stadion Lerkendal voor het eerst als schaduwaanvaller wordt opgesteld, is het huidige Ajax van Ronald Koeman bekend met de Celtic-variant. In de voorbereiding speelde de ploeg al eerder met het spitsenkoppel Ibrahimovic/Hossam en een aanvallende middenvelder daarachter. Onder andere tegen Celtic, wat in Glasgow met 3-1 klop kreeg. De ervaring is dus positief. Overigens stond Rafael van der Vaart toen op de plaats, die nu voorbestemd is voor Wamberto.

Aan het eind van de training werd Koeman trouwens nog even snel in de kleedkamer aangeschoten door Cristian Chivu. Tegen de verwachting in meldde de Roemeen zich 's ochtends op Schiphol voor de trip naar Trondheim. "Ik kan weer lachen en dus gaan we het proberen." De aanvoerder liet 's avonds alleen de partijvorm aan zich voorbijgaan, maar hij werd door z'n gekneusde ribben niet belemmerd bij het lachen, lopen en schieten. "Ik speel", liet Chivu niets aan duidelijkheid te wensen over.

Was hier sprake van een medisch wonder? Volgens dokter Edwin Goedhart niet direct, maar hij bevestigde wel dat het herstel onverwacht spoedig verliep. Toch moet hij wel pijnstillers nemen want anders zal hij bij iedere botsing 'sterven'. "Een beetje pijn kan ik wel hebben. Het voelt goed aan; ik wil gewoon spelen."

Uiteraard zal coach Koeman blij zijn met de enorme betrokkenheid van Chivu bij het elftal en z'n vermogen en wil om de pijngrens te doorbreken in het belang van Ajax. Aan de andere kant moet Koeman een afweging maken of het meespelen van Chivu opweegt tegen de risico's. Want gaat het verkeerd dan ligt een gedwongen wissel in het verschiet en valt nog te bezien of de Roemeen zondag kan spelen tegen Feyenoord.

Bij de aftrap zal Koemans besluit zich openbaren. Gezien de training gisteravond zal bij afwezigheid van Chivu in de basiself de jonge Belg Jelle van Damme diens plaats in het centrum innemen en komt Maxwell diens plaats als linksachter innemen. De Braziliaan is weer fit, maar start normaliter op de bank. Na z'n goede wedstrijd tegen NAC kiest Koeman vooralsnog voor de ervaren Richard Witschge als linkshalf.

Een andere opvallende naam in de Ajax-elf is die van André Bergdolmo. Hij is het favoriete maatje van Chivu centraal in de verdediging. Als geen ander zal de Noor tegen z'n oude ploeg willen schitteren. Hij kan een belangrijke rol vervullen. Van Rosenborg is bekend dat ze offensief spelen en vaak kiezen voor de lange bal van achteren of de voorzet van de flanken. Aangezien zo'n vijf spelers langer zijn dan 1.90 meter een beproefd recept om de tegenstander op de knieën te krijgen. Met Bergdolmo zet Ajax daar enige lengte tegenover terwijl ook Chivu en Van Damme goed in de lucht zijn. Ten slotte keert ook Jan van Halst weer terug in de eerste elf als verdedigende middenvelder.

Overigens wilde Koeman de speculaties over de opstelling niet bevestigen. "Ik hoor geen enkele andere trainer z'n opstelling geven en dus doe ik dat evenmin. Maar natuurlijk train je wedstrijdgericht." Wel zegt de geboren Zaandammer voor de winst te spelen. Hoewel hij belangrijke spelers mist als Rafael van der Vaart, Jari Litmanen, Maarten Stekelenburg, wellicht Chivu en linksachter John O'Brien. "We zoeken gewoon naar de zwakke punten van de tegenstander zonder dat het ten koste gaat van ons eigen spel." In een notendop waar tactiek om draait. Vanavond moet blijken of het Ajax helpt aan een goed resultaat. Een gelijkspel valt daaronder te scharen. Het zou naast drie overwinningen thuis het benodigde puntje buitenshuis zijn om door te gaan naar de tweede ronde van de Champions League.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.