De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fortis en ING Groep hebben
helaas geen eigen vereniging

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon werd medio september 'gered' door zijn eigen Vereniging. Door de verkoop van een grote pluk aandelen Aegon verbeterde de verzekeraar via de vereniging zijn solvabiliteitspositie, waardoor het een neerwaartse bijstelling door kredietbeoordelaars ontliep. Als de aandelenbeurzen nog verder wegzakken, zullen branchegenoten Fortis en ING Groep op zoek moeten naar alternatieven. Zij beschikken - jammer genoeg - níet over een grootaandeelhouder die als suikeroom kan fungeren.

De aandelenkoersen dalen en dat slaat forse gaten in de herwaarderingsreserves van verzekeraars Aegon, Fortis en ING Groep. In dat potje herwaarderingsreserves deden deze bedrijven tot dusver een greep als er 'overwaarde' was, waardoor de winstgroei een extra impuls kon worden gegeven.

De dalende beurskoersen brengen die praktijk in gevaar. Gisteren werd bekend dat bankverzekeraar Fortis helemaal geen potje meer heeft om een greep in te doen. Sterker nog: op basis van de slotkoersen van eind september staat de beleggingsportefeuille van Fortis €1,5 tot 2 miljard 'onder water'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Fortis-baas Anton van Rossum en ING-er Ewald Kist (foto) hebben geen suikeroom. (Foto: WFA FOTOBURO DIJKSTRA)
Bij ING Groep is de bodem inmiddels akelig dicht in zicht. Op basis van de slotstand van de AEX eind september (296 punten) zit er in het 'suikerpotje' van financieel directeur Cees Maas - de kwalificatie is van Maas zelf - nog zo'n €650 miljoen. Dat kan worden vastgesteld op basis van eerdere uitlatingen.

Op 24 juli bedroeg ING's herwaarderingsreserve €1,2 miljard, meldde de bankverzekeraar eerder. De AEX-index noteerde toen 318 punten. Een daling van de AEX-index met 1 punt kost ING Groep grosso modo €25 miljoen, zei Maas eerder dit jaar in een vraaggesprek met deze krant. De rekensom is dan eenvoudig gemaakt, bevestigen analisten.

De geslonken herwaarderingsreserve brengt ING's winstprognose voor dit jaar in gevaar, stellen analisten óók. ING zou dit jaar €820 miljoen uit Maas' suikerpotje toevoegen aan het resultaat. Over de eerste negen maanden is van dat bedrag waarschijnlijk zo'n €600 miljoen daadwerkelijk toegevoegd, denken analisten.

Dat betekent dat het laatste kwartaal nog €220 miljoen uit de herwaarderingsreserve moet worden gehaald, wil ING aan het totaalbedrag van €820 miljoen komen. Dat deze laatste greep óók gedaan wordt, betwijfelen analisten, omdat dan de bodem van Maas' suikerpot wel heel nadrukkelijk in zicht komt. Maas zelf zei eerder al dat ING "de pot niet helemaal zal laten leeglopen". Tot waar de rek er in zit, wilde hij destijds níet zeggen. "Wij hebben geen ondergrens geformuleerd."

De koersval heeft niet alleen gevolgen voor de winstontwikkeling van beide bankverzekeraars, maar ook voor hun solvabiliteit. ING zit volgens een woordvoerder nog altijd boven het door de bankverzekeraar zelf geformuleerde minimum, dat de helft hoger is dan de wettelijk vereiste ondergrens. Fortis nadert die van haar.

Fortis hanteert een 'vloer' van €16,5 miljard voor het eigen vermogen. Op basis van de slotstanden van eind september zit de onderneming daar nog zo'n €800 miljoen boven. Dalen de beurzen wereldwijd met nog eens 11%, dan zakt Fortis door die vloer heen. Een neerwaartse bijstelling van kredietbeoordelaars lijkt dan onvermijdelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.