De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX mag 3% bijschrijven
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs verliep de handel gisteren rustig. Bij een gebrek aan richtinggevend nieuws lieten beleggers in hoge mate hun oren hangen naar de te verwachten hogere opening van de beurzen in New York. Dat leidde ertoe dat de AEX-index uiteindelijk 8,69 punten (2,9%) bij mocht schrijven op 305,05. De Midkap-index leverde een half puntje (0,2%) in op 294,43.

Van de 24 AEX-fondsen eindigden zestien hoger, één onveranderd en zeven lager. Grootste procentuele stijgers waren financiële waarden ABN Amro (+7,4% op €11,90) en ING Groep (+5,6% op €14,80), grootste dalers ict-dienstverleners Getronics (-4,1% op €0,70) en CMG (-3,1% op €0,61).

Voedingsmiddelenconcern Numico (+5,2% op €11,34) was de op twee na grootste stijger. Analisten van CIC Securities verlaagden hun koersdoel voor het aandeel van €19,50 tot €10,00. Beleggers lieten zich echter meer leiden door uitspraken van analisten van Schröders Salomon Smith Barney. Die stelden dat het onwaarschijnlijk is dat Numico een beroep zal doen op de kapitaalmarkt en vitaminedochter Rexall Sundown zal verkopen en afschrijven. Angst voor een emissie en een flink boekverlies op de kwakkelende Amerikaanse pillendraaier zette de aandelenkoers van Numico de laatste dagen nu juist flink onder druk.

Koninklijke Olie (+4,4% op €42,64) profiteerde van de gestegen olieprijs. Die bevindt zich nog altijd op het hoogste niveau sinds ruim anderhalf jaar. Een stijging van de olieprijs met $1 dollar per vat levert oliemaatschappij een extra nettowinst op van $400 miljoen, heeft de onderneming wel eens laten weten.

Bankverzekeraar Fortis (+3,8% op €14,63) had weinig last van het nieuws dat de malaise op de wereldwijde effectenbeurzen in het derde kwartaal leidt tot een ongerealiseerd verlies van €1,5 tot 2 miljard. Als de beurs met nog eens 11% daalt ten opzichte van eind september, dan loopt Fortis tegen zijn eigen ondergrens aan wat betreft de solvabiliteit van de onderneming. Dat zou voor kredietbeoordelaars aanleiding kunnen zijn om hun rating voor Fortis neerwaarts bij te stellen, hetgeen lenen voor de bankverzekeraar duurder zou maken. Analisten zien het echter niet snel zover komen, bleek gisteren. "Een aandelenemissie op korte termijn is niet aan de orde", stelde onder meer David van der Zande (Stroeve).

Fortis zelf liet nabeurs weten dat de Franse overheid de verkoop van zijn Franse levenactiviteiten aan Swiss Life blokkeert. Fortis wilde die activiteiten voor €150 tot 200 miljoen van de hand doen, omdat de bankverzekeraar vindt dat ze onvoldoende schaalgrootte hebben. Fortis gaf geen reden voor het Franse veto. De toezichthouders en adviserende organen zouden bezwaar hebben tegen de verkoop die in het belang van de polishouders zou worden geblokkeerd, luidde het.

Luxewarenproducent Gucci (-1,2% op €84,20) hield de verliezen beperkt. Bestuursvoorzitter Domenico de Sole gaf gisteren commentaar op de moeilijke marktomstandigheden waarin de onderneming opereert. "Alles gaat moeilijk momenteel. We zien wel verbetering na de moeilijke maanden juli en augustus, maar ik geloof niet dat al sprake is van herstel."

Van de 23 Midkap-fondsen eindigden twaalf hoger, drie onveranderd en acht lager. Grootste procentuele stijgers waren ict-dienstverlener Unit4Agresso (+6,6% op €3,25) en 'olieopslagproducent' IHC Caland (+6,1% op €48,80), grootste dalers uitzendgroepen Vedior (-9,2% op €5,36) en Randstad (-7,9% op €6,27).

IHC Caland werd door analisten van Morgan Stanley 'top pick' (beste keus) genoemd waar het gaat om Europese toeleveranciers aan de olie-industrie. Dat viel bij beleggers kennelijk in goede aarde.

Staalconcern Corus (-5,2% op €0,55) had te lijden van het bericht dat het maar moeilijk afkomt van zijn aluminiumdivisie. Corus wil verder als staalbedrijf en heeft de aluminiumtak al enige tijd in de etalage staan. Tot dusver zonder succes, bleek gisteren. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.