De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe poging richtlijn
overname over de grens

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
FRITS BOLKESTEIN ... meervoudig stemrechten blijven ... (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
BRUSSEL - Eurocommissaris Frits Bolkestein presenteert morgen zijn langverwachte nieuwe overnamerichtlijn, nadat een eerdere poging vorig jaar door het Europees Parlement werd weggestemd. Ook het nieuwe voorstel lijkt echter felle tegenstand te krijgen vanuit Duitsland, zo blijkt uit de gisteren reeds uitgelekte contouren van het plan.

De richtlijn is bedoeld om grensoverschrijdende overnames te vergemakkelijken, onder andere door het verbieden van een aantal populaire beschermingsconstructies die bedrijven nu nog gretig gebruiken om zich ongewenste kopers van het lijf te houden.

Bolkestein stelt voor om beschermingswallen zoals gifpillen, beperkingen aan het stemrecht en limieten op aandelenoverdracht buiten werking te stellen op het moment dat een kandidaat-overnemer een concreet bod doet.

De Eurocommissaris pakt echter niet de dubbele of meervoudige stemrechten aan, die ervoor zorgen dat een aandeelhouder de meerderheid van de stemmen kan uitoefenen terwijl hij niet de meerderheid van de aandelen bezit.

Dit gaat in tegen het advies van de commissie onder leiding van Unilever-expert Jaap Winter, die Bolkestein eerder adviseerde uit te gaan van het principe 'één aandeel, één stem'. Bolkestein ondervond op dit punt echter zoveel tegenstand vanuit de lidstaten, dat hij het niet realistisch achtte om dit in zijn voorstel op te nemen.

Meervoudige stemrechten worden gebruikt in veel EU-landen en zijn vooral populair in Zweden, waar 60% van de bedrijven zo'n regeling kent. Duitsland, de grote opponent van Bolkestein op dit vlak, zal nu zeker zijn bezwaar herhalen dat er geen gelijke voorwaarden worden geschapen omdat niet alle beschermingsconstructies worden aangepakt.

De Duitsers vrezen dat bedrijven zoals Volkswagen in handen van buitenlandse kopers zullen vallen als Bolkestein zijn zin krijgt. VW kent een constructie waarbij geen enkele aandeelhouder meer dan 20% van het stemrecht kan uitoefenen, ongeacht zijn belang in het bedrijf. De zaak ligt in Duitsland zo gevoelig, dat Bolkestein de presentatie van zijn nieuwe voorstel heeft uitgesteld tot na de Duitse verkiezingen.

Behalve dat er paal en perk wordt gesteld aan beschermingsconstructies, wil Brussel ook de kleine aandeelhouders helpen door een overnemer te dwingen een bod op alle aandelen te doen zodra hij de controle over een bedrijf heeft verworven. Verder moeten bedrijven openheid van zaken geven over hun aandeelhouders en eventuele kruisverbanden die zij hebben met andere ondernemingen.

De voorstellen van Bolkestein moeten door een meerderheid van de EU-lidstaten en door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Vorig jaar verwierp het parlement, onder zware druk van de Duitse lobby, met een nipte meerderheid een eerdere conceptrichtlijn. Daarmee belandde twaalf jaar onderhandelingen in de prullenbak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.