De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Milosevic wakkerde
etnisch conflict aan'

Van onze redactie

   
 

buitenland DEN HAAG - De Kroatische president Stipe Mesic heeft gisteren zware beschuldigingen aan het adres van Slobodan Milosevic geuit. Mesic, Milosevic' voorganger als president van Joegoslavië, is de eerste belangrijke getuige die de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal horen tijdens het tweede gedeelte van de rechtszaak tegen Milosevic.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Stipe Mesic (Foto: AP)
Mesic meent dat Milosevic doelbewust de etnische conflicten in Bosnië en Kroatië heeft aangewakkerd. Milosevic streefde een 'Groot-Servië' na en plunderde volgens Mesic de nationale bank van Joegoslavië om zijn oorlogen te financieren. "Hij was slechts geïnteresseerd in een Groot-Servië", aldus Mesic. "Een Groot-Servië gebouwd op de ruïnes van Joegoslavië."

Mesic, een voormalig advocaat, is slechts een paar maanden president van Joegoslavië geweest. Hij schilderde Milosevic af als een meedogenloos persoon, gespeend van enig menselijk gevoel. "Ik heb nooit een greintje van menselijk gevoel in hem waargenomen, nooit", sprak Mesic. In zijn eenzijdige doel het land langs etnische lijnen op te delen, had Milosevic in afscheiding voor Slovenië voorzien, een deelstaat zonder een Servische minderheid.

Ook Kroatië mocht zich volgens Mesic afscheiden maar niet die delen waar een Servische minderheid woonde. Met de inmiddels overleden ex-president van Kroatië Franjo Tudjman zou Milosevic in maart 1991 afspraken hebben gemaakt over de verdeling van Bosnië tussen Kroatië en Servië. Mesic was niet zelf aanwezig bij deze gesprekken, maar zegt dat hij later door Tudjman hierover is geïnformeerd. De Serviërs in Kroatië waren "de lont die Milosevic nodig had om het vuur in het oude Joegoslavië te ontsteken", aldus Mesic.

Milosevic en Mesic geven elkaar al jaren de schuld van het bloedige uiteenvallen van de oude federatie. Nog voordat Mesic gisteren de rechtszaal betrad, begon Milosevic te schelden op de "persoonlijke misdadige rol bij het uiteenvallen van Joegoslavië" die Mesic zou hebben gespeeld.

Vorige week startte het tweede gedeelte van de rechtszaak tegen Milosevic waarin hij zich moet verantwoorden voor de misdaden begaan in de oorlogen in Bosnië en Kroatië van 1991 tot 1995. Eerder rondden de aanklagers het Kosovo-gedeelte van de megazaak af. Milosevic is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vandaag gaat de getuigenis van Mesic verder. Nadat de aanklagers klaar zijn, mag Milosevic de getuige zelf aan de tand gaan voelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.