De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS neigen naar Frans
plan voor Irak

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - In een ultieme poging om in de Veiligheidsraad tot een compromis te komen over de wijze waarop hervatting van wapeninspecties in Irak moet worden afgedwongen, lijkt Washington bereid een Frans voorstel, 'tweetraps-raket' genoemd, te accepteren als één krachtige VN-resolutie niet haalbaar blijkt. Dat hebben bronnen binnen het Witte Huis gisteren gemeld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
President Bush (Foto: AP)
Parijs wil de Veiligheidsraad twee nieuwe VN-resoluties voorleggen. In de eerste moet staan dat VN-wapeninspecteurs ongehinderd toegang moeten krijgen tot alle plekken in Irak, inclusief alle moskeeën en de acht paleizen van president Saddam Hoessein. Als de wapeninspecteurs binnen een bepaalde termijn toch in hun werkzaamheden worden gehinderd, wordt automatisch de tweede resolutie van kracht, waarin militaire actie tegen Irak wordt gerechtvaardigd.

Militaire actie

President Bush wilde gisteren een dergelijk compromis niet bevestigen, maar sloot niets uit. In een toelichting op Bush' commentaar benadrukte een woordvoerder van het Witte Huis dat de Amerikaanse regering formeel nog steeds voorstander is van één krachtige resolutie, waarin militaire actie wordt goedgekeurd indien Saddam dwars ligt.

De afgelopen weken heeft het Witte Huis echter vaker een koerswijziging laten uitlekken via anonieme bronnen, om daarmee een maatschappelijk draagvlak te creëren

Op nationaal niveau kampt Bush nog steeds met onwillige Democratische afgevaardigden, die in het Congres weigeren een 'blanco cheque' af te geven waarin de president gemachtigd wordt Irak aan te vallen. Bush heeft het Congres gevraagd een krachtige resolutie aan te nemen, waarin een signaal wordt afgegeven dat de VS vastbesloten zijn om Irak te ontwapenen. De president verwierp een Democratische ontwerpresolutie waarin de tekst zelfs zwakker was dan in de oude resolutie van 1998, waarin een machtswisseling in Irak het uitgangspunt van de Amerikaanse politiek was.

Paleizen

Het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, was gisteren tevreden na twee dagen gesprekken in Wenen met Iraakse functionarissen over hervatting van wapeninspecties.

Irak heeft bevestigd dat de inspecteurs overal toegang krijgen, met uitzondering van de acht paleizen van Saddam. Dit gevoelige onderwerp laat Blix graag over aan de Veiligheidsraad.

"Dat die destijds door ons werden ontzien, berust op een aparte afspraak tussen secretaris-generaal Kofi Annan van de VN en Bagdad. Wij zijn ondergeschikt aan de Veiligheidsraad en derhalve niet gemachtigd om die afspraak te breken," aldus Blix.

Het hoofd van de Iraakse delegatie zei dat de eerste VN-wapeninspecteurs half oktober in Bagdad zullen aankomen en dat hun geen strobreed in de weg zal worden gelegd. "Wij zullen voor honderd procent meewerken. De inspecteurs kunnen gaan en staan waar ze willen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.