HILVERSUM - Staatssecretaris Cees van Leeuwen (Cultuur en Media) wil dat de programmagegevens van de publieke omroep snel beschikbaar komen voor derden. "En wel tegen redelijke en niet discriminerende voorwaarden", aldus Van Leeuwen gisteren op het Nationaal Omroepcongres in Hilversum.
De staatssecretaris zegt op korte termijn gesprekken te gaan voeren met alle betrokkenen. "In mijn vorige leven heb ik als advocaat nogal wat ervaring opgedaan met bemiddeling. Misschien komt die ervaring mij nu goed van pas."
De Telegraaf is al enkele jaren in een juridische strijd verwikkeld met de publieke omroep over de vrijgave van de programmagegevens, met als doel een eigen tv-gids op de markt te brengen. De omroepen blijven zich hiertegen verzetten uit vrees voor abonneeverlies bij de eigen bladen.
De Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Yorin) wil in samenwerking met uitgeverij Audax uiterlijk begin volgend jaar een tv-gids op de markt brengen. HMG-directeur Dick van der Graaf zegt bij de publieke omroep tot op heden niet met open armen te zijn ontvangen.
SBS wil, in navolging van de HMG, een klacht indienen bij de Europese Commissie wegens de excessieve staatshulp die de publieke omroep in ons land krijgt. De Commissie is inmiddels een onderzoek gestart.
De opmerking van Van Leeuwen over de vrijgave van de programmagegevens komt kort nadat deze krant bekend maakte dat de staatssecretaris een diepgravend onderzoek wil naar de financiering van de publieke omroep. De Telegraaf-serie 'De Gooise Goudmijn', een eigen onderzoek naar de geldstromen in Hilversum, was gisteren het gesprek van de dag tijdens het omroepcongres. Zo was er vooral veel verbazing over de geslotenheid die de publieke omroep heeft met betrekking tot wat bijvoorbeeld een programma als NOVA kost en waarom de kijker niet mag weten hoeveel sterren als Caroline Tensen verdienen.