De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hoge Raad houdt vast
aan doodvonnis Hoogendam

   
 

door Jolande Westdorp en Theo Jongedijk DEN HAAG / BERLIJN - De Nederlandse oud-SS'er Dirk Hoogendam (80) blijft schuldig aan oorlogsmisdrijven. Dat is het gevolg van een uiterst belangrijke uitspraak die de Hoge Raad in Den Haag gistermiddag in de zaak-Hoogendam heeft gedaan. De rechtbank in Assen schortte in februari het vonnis doodstraf in feite op door te stellen dat Hoogendam alsnog in verzet mocht tegen het vonnis.

Volgens de Hoge Raad heeft de bijzondere strafkamer dit besluit onterecht genomen, omdat Hoogendam zijn verzetprocedure te laat heeft ingesteld.

Slachtoffers van de nazi-beul reageren opgelucht. "Ik ben verheugd dat dit besluit is genomen, al is het ruim 55 jaar te laat", aldus een joodse man die als peuter door Hoogendam werd opgepakt, ernstig werd mishandeld en later werd gedeporteerd.

's Lands allerhoogste rechtscollege verklaarde het in 1950 uitgesproken doodvonnis tegen de ex-SS-officier (later omgezet in levenslang) gisteren onherroepelijk. Ook alle bezwaren die Hoogendam vorig jaar na zijn ontmaskering door De Telegraaf bij de rechter had ingebracht, zijn door de Hoge Raad van tafel geveegd.

Daarmee heeft het vonnis van weleer al zijn rechtskracht behouden en biedt de uitspraak een juridische basis om de oorlogsmisdadiger tot zijn dood toe achter slot en grendel te zetten. Justitie kan Hoogendam bovendien vanaf heden laten signaleren bij de wereldwijde politieorganisatie Interpol, waardoor hij geen stap buiten Duitsland kan zetten zonder het risico op arrestatie.

De in 1946 gevluchte SS'er leidde in Duitsland decennialang onder valse naam een ongestoord bestaan. Hij werd in Assen bij verstek veroordeeld wegens het folteren en deporteren van mensen, het plegen landverraad en het treden in vreemde krijgsdienst. In de Drente vielen zeker tachtig mannen, vrouwen en kinderen ten prooi aan de ronduit sadistische nazi-beul, van wie een onbekend aantal niet meer uit concentratiekampen terugkeerde.

Vorig jaar april kwam deze krant Hoogendam in het dorp Datterode op het spoor.

Het OM in Arnhem, dat toen direct een strafprocedure opende, maakte gisteren eveneens een rondedansje. "We zijn blij met deze uitspraak", aldus persofficier mr. M. van der Mark. "De volgende stap is het ten uitvoer leggen van het vonnis waardoor de verdachte alsnog zijn straf zal uitzitten".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.