De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF ontdoet zich van
De Jong en Eberhard

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De LPF-fractie heeft zich gisteravond na een tumultueuze vergadering ontdaan van de fractieleden Winny de Jong en Cor Eberhard. De fractie wil dat het dissidente duo zijn Kamerzetel inlevert. De Jong zei onmiddellijk dat absoluut niet van plan te zijn terwijl Eberhard nog twijfelt of hij in de politiek wil blijven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 31kb)
. (Foto: ANP)
De Jong werd weggestemd met 19 tegen 0 stemmen, terwijl 13 tegen 8 fractieleden van Eberhard afwilden. De LPF-fractie bestaat nu uit 24 leden, zodat de coalitie met CDA en VVD een ruime Kamermeerderheid behoudt.

LPF-fractieleider Wijnschenk verwijt het tweetal dat zij voor bijna 100 procent verantwoordelijk zijn voor alle commotie die de afgelopen weken rond de Lijst Pim Fortuyn heerste.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 22kb)
.
Voordat de fractie na in totaal ruim zes uur vergaderen het drastische besluit nam, heeft Wijnschenk gedreigd met zeven vertrouwelingen, te weten Hoogendijk, De Graaf, Schonewille, Zeroual, Dekker, Smolders en Palm, een eigen fractie te beginnen en zo een enorme scheuring binnen de LPF te veroorzaken.

Wijnschenk kwam tot dit machtswoord nadat de fractie met 15 tegen 9 stemmen een verzoeningsvoorstel had aangenomen van vier fractieleden onder wie oud-fractieleider Herben en de arts Bonke.

Dit compromis bepaalde dat De Jong en Eberhard hun excuses zouden aanbieden voor hun persoonlijke en publieke aanvallen op Wijnschenk en diens rechterhand Hoogendijk. In dat geval mochten beiden in de fractie blijven.

De Jong en Eberhard gingen daarmee akkoord, maar Wijnschenk en de zijnen wilden absoluut van het duo af en dreigden daarop een eigen fractie te beginnen. "Chantage", noemde Eberhard dat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x600, 89kb)
.
Na een schorsing stemde de fractie op hevig aandringen van Wijnschenk over het wegsturen van De Jong en Eberhard. Inmiddels hadden enkele fractieleden, onder wie De Jong en later ook Eberhard, de fractie verlaten. De Jong en Eberhard doken onder in een naburig restaurant en Varela wilde de verkiezing van de 'best geklede man van het jaar' , waarvoor hij was genomineerd, niet missen. Een drietal LPF-fractieleden is volgens fractievoorzitter Teeven van Leefbaar Nederland met hem in gesprek over een mogelijke overstap. Volgens Teeven gaat het echter niet om De Jong en Eberhard.

Volgens Wijnschenk, die na "een zware dag hondsmoe" was, is de beslissing over het wegsturen van De Jong en Eberhard een "hele zware bevaling" geweest. De stabiliteit in de LPF-fractie zal na het vertrek van De Jong en Eberhard voortaan veel beter zijn, aldus Wijnschenk "al kun je niet garanderen dat het nu rustig blijft." Wijnschenk zei dat er niet was gesproken over de grote macht die hij en zijn vertrouwelingen in de fractie hebben. "Maar als de fractie een andere bestuursstructuur wil, horen we dat wel."

Een gedesillusioneerde Eberhard noemde Albert de Booij, de zakenpartner van Pim Fortuyn, en Hoogendijk als de mannen die Wijnschenk aan een touwtje hebben: "Wijnschenk is hun marionet". Deze groep wil iedereen die kritiek levert onmiddellijk de mond snoeren, zei Eberhard.

Toch heeft de groep van Wijnschenk volgens Eberhard geen enkele toekomst omdat de partij, die nu op poten wordt gezet door ad interim-partijvoorzitter Ed Maas, niets van hen wil weten. "De plannen om een eigen partij op te richten liggen bij Wijnschenk en Schonewille al lang klaar", zei hij.

Maas zelf reageerde zeer verbolgen op de handelwijze van Wijnschenk en eist opheldering van de fractieleider. "Er was al een stemming geweest die bepaalde dat De Jong en Eberhard binnenboord mochten blijven. Dan is het raar dat je daarna nieuwe stemrondes houdt om ze eruit te gooien", aldus Maas. De vastgoedmagnaat wijst erop dat de alle fractieleden hun zetel aan de partij danken en dat hij als ad interim-voorzitter wel degelijk iets te zeggen heeft over de fractie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.