De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Werkgeversorganisaties
sluiten CNV in de armen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De werkgevers bejubelen de uitspraak van vakcentrale CNV-voorzitter Doekle Terpstra de structurele loonsverhoging volgend jaar in te ruilen voor een eenmalige uitkering om noodlijdende bedrijfspensioenfondsen weer gezond te krijgen. Maar tegelijkertijd houden ze ook een slag om de arm. De grootste vakcentrale FNV vindt dat het beleid van Terpstra "zwabbert".

"Wij zijn erg blij met de opening die Terpstra biedt", zegt Hans van der Steen, cao-coördinator van werkgeversvereniging AWVN. "Maar werkgevers lopen wel het gevaar dat in het jaar daarop de vakbeweging meer gaat vragen ter compensatie."

CNV-voorzitter Terpstra doelt niet specifiek op de pensioenfondsen die volgens de toezichthouder Pensioen- en Verzekeringskamer in de gevarenzone verkeren. "Iedere cao en bedrijfstak moet goed tegen het licht worden gehouden om te kijken of een eenmalige uitkering nodig is om het bedrijfspensioenfonds weer gezond te maken", zegt Rienk van Splunder, arbeidsvoorwaardencoördinator van vakcentrale CNV. "De werkgever kan dan bijvoorbeeld een storting doen in het pensioenfonds of werknemers en werkgevers kunnen besluiten de premie te verhogen."

Terpstra zet met zijn uitspraak de deur op een kier voor de werkgevers. "Wij zijn niet blij met de uitspraken van onze voorzitter", zegt Gijs Wildeman, arbeidsvoorwaardencoördinator van Hout- en Bouwbond CNV. "Wij hebben afgesproken dat we niet met eenmalige uitkeringen werken. Overigens is dat in onze bedrijfstak ook niet nodig." De CNV-voorzitter krijgt wel bijval van CNV Bedrijvenbond. "In sommige cao's is al afgesproken dat een deel van de structurele loonsverhoging wordt omgezet in een eenmalige uitkering omdat bijvoorbeeld de premielasten te hoog worden of omdat het slecht gaat in de bedrijfssector", zegt een woordvoerder. Hij merkt daarbij wel op dat er ook andere manieren zijn om de pensioenfondsen weer gezond te krijgen. "Je kunt ook denken dat het pensioenfonds de indexatie (aanpassen van pensioenuitkeringen aan de inflatie, red.) niet doorvoert of dat het beleggingsbeleid van een pensioenfonds moet veranderen."

Werkgeverskoepel VNO-NCW is verheugd dat de vakcentrale de eenmalige uitkering oppert. "Een interessant idee", vindt een woordvoerder. "Het drukt de structurele loonkosten, zeker ook omdat je die niet meer meezeult naar de jaren erna." MKB-Nederland vreest een addertje onder het gras. "We vinden het prima dat het CNV meedenkt over een oplossing van de loonsverhogingen in deze economische tijd", zegt Heidi van Haastert, secretaris arbeidsvoorwaarden, "maar het moet niet zo zijn dat de werkgevers vervolgens moeten opdraaien voor hogere pensioenpremies."

Een kinderhand is gauw gevuld, aldus Henk van der Kolk, cao-coördinator van de vakcentrale FNV, over de reactie van de werkgevers. "Ik snap de koers van het CNV niet. Op voorhand zegt Terpstra in sommige ernstige gevallen af te zien van structurele loonsverhoging terwijl ze een paar weken geleden een structurele looneis tussen de 2,25 en 3,5% voor het komend cao-seizoen op tafel hebben gelegd. Het CNV had het er zelfs over het afschaffen van het spaarloon in de looneis te compenseren. Nu praten ze over een eenmalige uitkering, terwijl er meer wegen naar Rome leiden." Een "zwabberkoers", zo concludeert Van der Kolk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.