De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Beugel moet
25 procent
goedkoper

   
 

door Annet de Jong DEN HAAG - De prijzen van alle soorten beugels en controles bij de orthodontist worden volgend jaar in één klap 25 procent goedkoper. Minister Bomhoff (Volksgezondheid) grijpt keihard in bij de orthodontisten, die hij ervan verdenkt hun zakken te vullen ten koste van de veelal jeugdige patiënten en hun ouders.

Voor een gezin met beugeldragende kinderen kan het voordeel enkele honderden euro's per jaar bedragen, omdat ouders de orthodontist grotendeels zelf moeten betalen.

De LPF-minister heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) met een officiële aanwijzing de opdracht gegeven om de tarieven van orthodontisten met "ten minste" een kwart te korten. Bomhoff zegt daarmee nog aan de "voorzichtige kant" te zitten en hoopt in de toekomst de tarieven nog verder te kunnen verlagen. Hij laat de Economische Controle Dienst de sector doorlichten. "Als uit nader onderzoek blijkt dat er sprake is van nog grotere praktijken, dan zal ik niet aarzelen verdergaande aanpassingen voor te stellen", aldus Bomhoff in een brief aan het CTG.

Inkoopkorting

Volgens Bomhoff bedingen de orthodontisten forse inkoopkortingen bij de tandtechnische laboratoria en worden die voordelen ten onrechte niet doorberekend aan de patiënt. De minister zegt ook hard bewijs te hebben dat in de praktijken ten minste zes behandelstoelen aanwezig zijn, terwijl de tarieven zijn gebaseerd op drie stoelen per praktijk. Veel taken worden bovendien uitgevoerd door de mondhygiënist en de assistent en niet door de orthodontist zelf.

Bomhoff vindt het onverteerbaar dat ouders met beugeldragende kinderen honderden euro's per jaar te veel betalen. "Ik schat dat 30 tot 40 procent van de kinderen een beugel draagt. Het is voor de ouders prettig om zo'n meevaller te hebben in een tijd dat het tegenzit", aldus de minister in een reactie.

Uitgaande van een standaardbehandeling van twee jaar gaat de veelgebruikte uitneembare beugel in 2003 bijvoorbeeld 975 euro kosten, tegenover 1300 euro nu. Een vaste beugel met brackets, beter bekend als 'slotjes' gaat in plaats van 2300 euro nu, straks 1725 euro kosten, wederom uitgaande van een behandeling van 24 maanden.

Eerder dit jaar ontstond grote commotie over de mogelijk exorbitante zelfverrijking van de orthodontisten. Ze hebben volgens Bomhoff vooralsnog geweigerd om inzage te geven in hun inkomsten. De minister houdt ernstig rekening met juridische procedures van de beroepsgroep. "Als ze zoveel geld hebben, zullen ze zich wel een goede advocaat kunnen veroorloven. Maar ik sta juridisch zeer sterk", aldus Bomhoff, die zijn besluit uitvoerig heeft laten toetsen door rechtsgeleerden van het rijk. Ook de Consumentenbond sloeg eerder dit jaar alarm over de 'malafide' praktijken van orthodontisten en vermoedt dat er sprake is van verboden kartelvorming, omdat de beugels en brackets bijna allemaal door één laboratorium worden geleverd.

Per 1 januari 2004 moet er opnieuw een aanpassing van de tarieven plaatsvinden. Daarvoor is het nodig dat het CTG inzage krijgt in alle praktijkgegevens. De korting van 25 procent moet "zo snel mogelijk" worden doorgevoerd. Vermoedelijk lukt dat niet meer voor 1 januari aanstaande, maar zal dat enige tijd later zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.