De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  In de rij voor
lijk bij baantjer

   
 

AMSTERDAM - Nederland heeft een nieuw kijkcijferkanon. Na Hennie Huisman en André van Duin verslaat Inspecteur De Cock in 'Baantjer' alle prognoses. De eerste aflevering van de politieserie werd afgelopen vrijdag bekeken door meer dan 3 miljoen mensen. Het geheim van 'Baantjer'? Bedenker Peter Römer en zoon van hoofdrolspeler Piet Römer lacht: "Er is een misdaad gepleegd, maar je weet dat papa je bij de hand neemt en de zaak weer oplost..."

Bekend Nederland heeft intussen een nieuw doel in de carrière. Liever dan een gouden beeld of andere onderscheiding willen echte sterren 'lijk' spelen in 'Baantjer'. "Als je als acteur niet voor 'Baantjer' bent gevraagd, heb je echt een probleem."

Willem Zijlstra, hoofd drama bij Endemol, noemt 'Baantjer' een parel in het overbevolkte televisielandschap. "We gaan nu het achtste seizoen in en terwijl de kijkcijfers van allerlei series onder druk staan door het gigantische aanbod, wint 'Baantjer' alleen maar. Het is de magische mix van uitstekend afgeronde verhalen, de geweldige Piet Römer als inspecteur De Cock en mooie beelden van Amsterdam. De sfeer in de serie is vertrouwd en veilig. Precies waar Nederland nu op zit te wachten."

Overstag

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
.
Peter Römer kreeg het idee voor 'Baantjer' negen jaar geleden. Ik had als acteur veel in series van Willy van Hemert gezeten en dat gevoel beviel me. En we hadden in Nederland niks dat leek op het Duitse kijkcijfersucces 'Der Alte' en de Franse 'Maigret'. Zo werd Baantjer geboren." Willem Zijlstra: "Aardig detail is nog dat visionair John de Mol jr. een nieuwe politieserie eerst niet echt zag zitten, tot hij de proefopname zag met Peters vader Piet Römer in de hoofdrol. John ging meteen overstag en wij zijn blij dat Piet nog steeds zoveel lol heeft in de rol."

Peter: "Ach, aan het eind van het opnameseizoen, als mijn goede oude vader - hij is tenslotte 74 - maandenlang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op zijn voeten heeft gestaan, roept hij weleens dat hij stopt met De Cock. Maar we weten samen dan al dat hij na twee dagen weer over het volgende seizoen begint. Hij is ook een beetje verslaafd aan inspecteur De Cock, met Cee o cee kaa."

Peter is nog steeds intensief bij de serie betrokken. "We besteden erg veel aandacht aan de scripts. We gaan eerst praten met de creative producer Wil Koopman en dan komen de moordideeën op tafel. De plots - de criminele verhalen - bedenken is het leukste dat er is. Net puzzelen. Daarna gaan schrijvers als Gerrit Mollema of Simon de Waal aan de slag om de boel uit te werken."

Een trend bij 'Baantjer' is om bekende Nederlanders te vermoorden. Willem Zijlstra: "Ze staan in de rij. Katja Schuurman, Linda van Dijk, Guusje Nederhorst, Alwien Tulner, Rudi Falkenhagen, Eric Corton en nu binnenkort Stanley Burleson en René Froger. Ze vonden het allemaal een eer om bij Baantjer het loodje te leggen."

Peter Römer lacht: "Tja, als lijk heb je het minste te doen. Je hebt het openingsshot en dan aan het eind de scène waarin te zien is hoe je wordt vermoord. Maar intussen draait wel het hele verhaal om jou..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.