De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opnieuw palestijnenrel
   
 

AMSTERDAM - Zij sprak over 'onze intifada' en oogstte luid applaus, afgelopen weekeinde op een anti-Israëlische manifestatie in het Amsterdamse Oosterpark. Terwijl Gretta Duisenberg zich gepassioneerd opwierp als pleitbezorgster van de Palestijnen, werd in haar omgeving driftig geld ingezameld door een omstreden stichting die gelieerd is aan de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Opnieuw is de echtgenote van Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, het middelpunt van een rel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 31kb)
. (Foto: ANP)
"Het is ronduit afschuwelijk dat bij deze bijeenkomst een inzameling werd gehouden voor een organisatie die uit is op de vernietiging van Israël", zegt een verontwaardigde Ronny Naftaniel, topman van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens ooggetuigen gingen bij de manifestatie waar mevrouw Duisenberg als ster-attractie optrad de collectebussen rond en werden acceptgiro's verspreid voor donaties aan de Stichting Al-Aqsa, die volgens inlichtingendiensten gelden zou doorsluizen naar Hamas.

Naftaniel drong eerder bij minister Donner (Justitie) aan op een diepgaand onderzoek naar de activiteiten van Al-Aqsa en is nu des temeer geschokt door de inzameling in Amsterdam omdat hij net terug is van een bezoek aan Israël: "Daar werd ik weer met de afgrijselijke gevolgen van de bloedige Hamas-terreur geconfronteerd."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 32kb)
. (Foto: ANP)
De zich als islamitische liefdadigheidsinstelling presenterende Al-Aqsa houdt kantoor in Rotterdam en was nauw verbonden aan de onlangs door Duitsland verboden Al-Aqsa-organisatie in Aken. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde bij het verbieden van Al-Aqsa, dat de organisatie het "geweld in het Midden-Oosten aanmoedigt en financiële hulp biedt aan families van zelfmoordenaars".

De Duitse veiligheidsdienst stelde eerder vast, dat Al-Aqsa ook in Nederland en België afdelingen heeft. "Ook daar bestaan aanwijzingen dat de organisatie onderdeel is van de financiële infrastructuur van Hamas en onder dekmantel van humanitaire hulp extremistische activiteiten ondersteunt", aldus de zogeheten Bundesverfassungsschutz.

Onlangs zouden de Duitsers door de Israëlische geheime dienst Mossad zijn voorzien van bewijzen voor de financiering van terroristen. Het gaat daarbij onder meer om een bedrag van 50.000 dollar dat via Saoedi-Arabië naar de militaire tak van Hamas is gesluisd. Ook het in Nederland door Al-Aqsa ingezamelde geld (vorig jaar zo'n 635.000 euro) zou grotendeels via de Duitse vertakking zijn weg naar Hamas-rekeningen hebben gevonden.

Minister Donner heeft inmiddels aan het CIDI laten weten dat Al-Aqsa Nederland 'nauwlettend' in de gaten wordt gehouden. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD; voorheen de BVD) heeft volgens Donner een al lopend onderzoek naar Al-Aqsa 'intensief voortgezet'. Ook de unit Terrorismebestrijding van het Korps Landelijke Politiediensten is bezig met het vergaren van informatie over Al-Aqsa.

Gretta Duisenberg, die eerder voor commotie zorgde door de Palestijnse vlag aan haar balkon te hangen, is sinds kort voorzitter van de organisatie 'Stop de Bezetting' die mede wordt ondersteund door oud-premier Dries van Agt. Zij vergeleek tijdens de manifestatie in het Oosterpark de Palestijnse terreuraanslagen met het verzet tijdens de Duitse bezetting. Volgens diverse ooggetuigen werd tijdens haar speech een man die protesteerde tegen Hamas-aanslagen aangevallen door enkele tientallen Marokkanen. Duisenberg verklaarde later niets te hebben opgevangen van de commotie. Een medeorganisator van de manifestatie zegt evenmin iets te hebben gemerkt van een geldinzamelingsactie door Al-Aqsa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.