D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Willem II schiet uit zijn slof

door Mike Verweij

TILBURG - Willem II heeft zich op niet mis te verstane wijze gerevancheerd voor het puntenverlies tegen NEC thuis. De Tilburgers vonden - vlot combinerend - de achilleshiel van FC Zwolle en stuurden de nieuwkomer in de eredivisie met een 5-2 nederlaag naar huis. Vooral linksbuiten Tarik Sektioui bleek voor de Zwolse defensie een onoverkomelijk probleem. Hij maakte de eerste treffer en gaf Cedric van der Gun bij het tweede doelpunt de bal voor het intikken. ,,Ik denk dat ik de trainer heb laten zien dat ik in het elftal thuis hoor'', verwees de man van de wedstrijd nog even naar vorige week, toen hij op de bank startte.

Met de 5-2 zege werd trainer Mark Wotte beloond voor het risico dat hij in het spel van de tricolores legde. Door voortdurend een verdediger (met name Kew Jaliens) te laten doorschuiven naar het middenveld en Denny Landzaat druk te laten geven op opbouwende spelers van Zwolle, werden de gasten in fasen van de wedstrijd in een wurggreep genomen. Toch sloot Wotte zijn ogen niet voor de realiteit. ,,Inherent aan deze manier van spelen, is dat je zelf ook veel weggeeft. Zo kun je tegen een topploeg niet spelen.''

Wotte was vol lof over het spel van de gasten. ,,FC Zwolle heeft een heel positieve spelopvatting. Eerlijk is eerlijk: voor een leuke wedstrijd zijn twee ploegen nodig.'' En leuk voetballen deden de Zwollenaren de eerste helft. Vooral Marino Promes en Dominggus Lim-Duan bleken handenbindertjes. ,,Drie levensgrote kansen'', telde Zwolle-trainer Peter Boeve het eerste bedrijf. Daarmee doelend op een schot van Promes tegen de binnenkant van de paal, een pegel van dezelfde speler die uit de bovenhoek werd geranseld door Geert de Vlieger en een lob van Richard Roelofsen die voor Zwolle net naast de verkeerde kant van de paal stuitte.

Sektioui, Van der Gun en Joris Mathijsen zetten de geflatteerde ruststand (3-0) op het scorebord. Nadat Ivan Cvetkov na acht minuten in de tweede helft op aangeven van Lim-Duan voor 3-1 had gezorgd, leken er toch weer mogelijkheden voor de Zwollenaren, maar Dmitri Shoukov en Jatto Ceesay wilden daar - zo bleek drie minuten later - niets van weten. Eerst scoorde de Gambiaan op aangeven van de Rus, waarna het duo ook nog eens de rollen omdraaide (5-1). Lim-Duan bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 5-2.

Willem II - FC Zwolle 5-2 (3-0). 9. Sektioui 1-0, 12. Van der Gun 2-0, 40. Mathijsen 3-0, 53. Cvetkov 3-1, 55. Ceesay 4-1, 57. Shoukov 5-1, 89. Lim-Duan 5-2. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 12.700. Gele kaart: Kras (FC Zwolle).