De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vitesse spreekt met vuisten

door Henk Evenblij

   
 

UTRECHT - Een ordinaire vuistslag kostte Vitesse de kop tegen FC Utrecht. De klap die verdediger Marian Zeman van Vitesse aan Utrecht-spits Dirk Kuyt uitdeelde, betekende het breekpunt in Stadion Galgenwaard. Na een kwartier al kon de Slowaak met rood van Roelof Luinge gaan douchen. De onbezonnen daad zal op weg naar Boekarest, waar donderdag de return in de UEFA Cup tegen Rapid op de rol staat, onderwerp van gesprek zijn. Voorts heeft coach Mike Snoei ook een appeltje te schillen met doelman Dragoslav Jevric en Gert Claessens, die voor het oog van de 15.000 fans een onderlinge vete met de vuisten betwistten. De onnodige nederlaag (1-0) kon er na alle trammelant nog wel bij, maar niet heus.

Vitesse zit - hoe kan het anders - met een vreselijke kater. Door het snelle rood van Zeman speelde het vijf kwartier met tien man tegen FC Utrecht, dat al wekenlang naar de grote vorm zoekt. "Na die onbezonnen daad van een van mijn meest ervaren spelers", foeterde Snoei, "lag alles overboord."

De Domstedelingen wisten zich eigenlijk geen raad met de man-meer-situatie. Het spel deed zelfs krampachtig aan. Foeke Booy keek daar niet vreemd van op, al vond hij dat 'Utreg' te weinig had geprofiteerd van Zemans rood. "We hadden eerder afstand moeten nemen, maar waren te onrustig aan de bal", constateerde Booy, wiens discipelen niet overlopen van zelfvertrouwen. "Toch, we moeten driemaal scoren tegen Legia Warschau", aldus Booy, die weigert voortijdig de handdoek te gooien.

Het betekende voor de twee EC-deelnemers de generale repetitie voor donderdag. FC Utrecht moet een 4-1 nederlaag goedmaken terwijl Vitesse met een 1-1 naar Roemenië afreist. Conclusies vielen er in Stadion Galgenwaard echter niet te trekken. De rode kaart als gevolg van de spijkerharde openingsfase liet alle tactische plannetjes in duigen vallen.

Vitesse startte onbevangen en kreeg na drie minuten een kans via Riga Mustapha. Harald Wapenaar, een van de weinige Utrechters die zelfverzekerd overkomt, redde echter meesterlijk. Pas halverwege de eerste helft kon de Galgenwaard opspringen, toen Dave van den Bergh met elf tegen tien een intikkertje ten beste gaf. De 1-0 leek bevrijdend te werken, maar Stefaan Tanghe en Kuyt verzuimden om FC Utrecht aan de ideale 3-0 - een uitslag die tegen Legia voldoende is - te helpen.

Ook in de tweede helft wist FC Utrecht niet het beste naar boven te halen, hoewel Van den Bergh de match eerder had moeten beslissen. Daardoor bleef Vitesse, ondanks de numerieke minderheid, op de been en had zelfs recht op meer toen Wapenaar letterlijk en figuurlijk de voet dwars zette bij een serieuze poging van Nicky Hofs. Nadat Jean-Paul de Jong nog een keer de paal testte, koos Booy eieren voor zijn geld en bracht een extra verdediger (Alje Schut) voor aanvaller Van den Bergh. Het gaf Vitesse de mogelijkheid er alsnog met een punt vandoor te gaan. In de laatste minuut verzuimde invaller Emile Mbamba te scoren voor een leeg doel. Daarentegen mocht Vitesse niet klagen bij een bal op de paal van Tanghe en het wegwuiven van een strafschop door Luinge na een overtreding op Igor Gluscevic. De Joegoslaaf kreeg met het oog op het EC-duel met Legia nog wat speelminuten.

"Tot ziens in de hel", zo verwees de speaker na afloop van de generale naar het aankomende spektakel tegen Legia. En Vitesse? Dat staat eveneens voor een zwaar gevecht in Boekarest. Voor het zover is, zal Mike Snoei eerst nog even de knokpartij tussen Jevric en Claessens uit de wereld moeten helpen. "Je medespeler verrot schelden, oké. Maar je moet wel van elkaar afblijven", memoreerde hij aan het opstootje tussen zijn spelers.

FC Utrecht - Vitesse 1-0 (1-0). 26. Van den Bergh 1-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 15.331. Rode kaart: Zeman (Vitesse). Gele kaart: Hofs (Vitesse).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.