De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  RKC haakt af

door Eddy Veerman

   
 

WAALWIJK - De mogelijkheid om zich op de ranglijst naast Feyenoord te nestelen lonkte, maar in plaats daarvan werd het voor RKC een mysterieuze middag in september om gauw te vergeten. Excelsior trakteerde de ploeg van Martin Jol op haar eerste thuisnederlaag (0-3), waardoor RKC niet kon aanklampen bij de topvijf.

Dat laatste is iets van structurele aard. "We hebben al zo vaak de mogelijkheid gehad het stapje te maken, maar het lukt steeds niet", ging Jol in de catacomben op zoek naar een verklaring. Hij belandde op het facet 'scorend vermogen'. "Als Rick Hoogendorp ze niet maakt, hebben we een probleem. Maar dat is niet van gister, dat loopt al een jaartje of vier, vijf."

De Haagse coach heeft genoeg talentvolle aanvallers tot zijn beschikking, waarvan weliswaar Iwan Redan voorlopig uit de roulatie is. "Met jongens als Eddy Putter en Jason Oost komt het wel goed, maar je moet ze rustig brengen. Die schoppen er - naast Hoogendorp - nu nog geen vijftien per seizoen in. En je kunt niet steeds verwachten dat Ricky elke wedstrijd die 1-0 erin legt."

Jol plaatste daarbij meteen de kanttekening dat hij de wedstrijd van gistermiddag absoluut niet had voorzien. "Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt", doelend op het eigenaardige verloop. Zijn ploeg begon zoals Jol dat graag ziet, stormend richting het vijandelijke doel met daarachter de eigen aanhang. Maar de oogst was schaars: één kopbal van Hoogendorp, gepareerd door Zbigniew Malkowski. Dat kwam niet in de laatste plaats door de hechte organisatie van de Rotterdammers. "We hadden de accenten wat meer op de verdediging gelegd. Kiezend voor wat meer zekerheid en aangepast aan RKC, bij wie de spitsen steeds switchen", zei Excelsior-trainer Adrie Koster naderhand.

Hij liet de van Feyenoord overgekomen Civard Sprockel in het centrum debuteren en Michel Breuer schoof een linie op, vlak voor de defensie spelend. "Normaal gesproken schuiven ze een centrale verdediger door", was Jol enigszins verrast. Zijn voorgevoel ("als we in de eerste twintig minuten geen goal maken, wordt het vandaag moeilijk") werd werkelijkheid.

De technische vaardige jonkies van Excelsior kwamen er af en toe dreigend uit, maar misten het gogme om de counter tot een kans te promoveren. Eén keer zette Saïd Boutahar Cecilio Lopes vrij voor Khalid Sinouh, maar de centrumspits nam de bal slordig aan, waardoor de kans voorbijging. Juist op het moment dat Yuri Nikiforov geblesseerd de kleedkamers opzocht en Virgilio Teixeira langs de kant stond om in te vallen - in de laatste minuut voor rust - scheerde Leo Koswal er op rechts langs en tikte Patrick Mtiliga bij de tweede paal binnen (0-1).

Jol wilde in de tweede helft iets forceren. Logisch, maar de coach handelde iets te impulsief, erkende hij naderhand. Hij bracht Oost en Putter snel achter elkaar in, waardoor RKC halverwege deel twee in de problemen kwam toen de sterk spelende Khalid Boulahrouz gekwetst raakte en ook moest uitvallen. "Ik heb de les geleerd wat langer een speler achter de hand te houden. Maar wie houdt er nou rekening met het uitvallen van twee spelers?"

Met tien man mocht RKC nog lang hopen op een puntje. Niet dat het zelf iets afdwong; Excelsior slaagde er maar niet in overtalsituaties goed uit te spelen. Tot tien minuten voor tijd Koswal een schaar eruit gooide en bewaker Garry de Graef en Sinouh in de luren legde. Boutahar stond in de laatste minuut nog aan de basis van de 0-3, afgerond door de ingevallen Brett Holman.

RKC - Excelsior 0-3 (0-1). 45. Mtiliga 0-1, 79. Koswal 0-2, 90. Holman 0-3. Scheidsrechter: Van Dongen. Toeschouwers: 6500. Gele kaart: Van den Berg (RKC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.