De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Volleybalploeg vernedert
Griekenland op WK

door Willem Held

   
 

SALTA - Een liefelijke stad in het noorden van Argentinië biedt onderdak aan de vier ploegen die volgens de plaatselijke media 'de poule des doods' van het WK vormen. In Salta zal morgenavond groot verdriet heersen binnen één of twee van de nu nog zo hoopvol gestemde delegaties. Na de openingswedstrijd is de kans erg klein dat de Nederlandse ploeg deze week gefrustreerd naar huis moet afreizen. De klinkende winst op Griekenland (25-15, 25-15 en 25-22) is een droomstart. Aanvoerder Reinder Nummerdor: "We zijn los."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Guido Görtzen passeert het Griekse eenmansblok van Vasileios Kournetas. (Foto: REUTERS)
Veel is gezegd en geschreven over de drastische verjongingskuur die bondscoach Bert Goedkoop op de nationale ploeg heeft losgelaten. Kritiek kreeg hij ook op het late tijdstip waarop zijn team in Argentinië arriveerde. "Dat irriteerde me en ook daarom ben ik zo blij met onze prestatie", sprak Goedkoop na de swingende vertoning tegen Griekenand. "Die Grieken waren hier al een week, maar welk team was werkelijk klaar voor de start?"

Het antwoord op die vraag kon iedereen in het Estadio Delmi, een broeierige sporthal met een gezellige chaos, makkelijk geven. Griekenland werd overdonderd door de veel jongere tegenstanders. Vooral de service van Oranje - doorgaans een zorgenkindje - was indrukwekkend. Verder bleek al snel dat de technische staf de Griekse ploeg op de juiste manier had geanalyseerd. Steeds maar weer werden de nerveuze Grieken met een hoog tweemansblok geconfronteerd en dat was het directe resultaat van een uitgekiende strategie. Goedkoop: "Het was raak. En ik ben trots op de jongens dat ze precies konden uitvoeren wat we hebben voorbereid."

Was Griekenland nu zo slecht of was Oranje zo goed? "Dit was onze verdienste", wist aanvoerder Reinder Nummerdor zeker. "We hebben ze overdonderd. En ik ben trots dat we die derde set ook nog konden winnen." Bij de ontknoping van die set speelde Nummerdor zelf een hoofdrol. Hij scoorde op 20-20 met een geniale plaatsbal en liet vervolgens op zijn service drie punten noteren. "Zoiets wijst erop dat we langzaam volwassen worden", meent Goedkoop.

Vandaag en morgen moet werkelijk blijken wat de flitsende start van Oranje waard is. De nummers één en twee van de groep gaan sowieso door naar de volgende ronde en krijgen gezelschap van de vier beste nummers drie uit de zes poules. Bij winst op Tsjechië zit Oranje vandaag al op rozen. Maar de nummer drie van het afgelopen EK is technisch uitstekend en strategisch sterk. Daar zorgt de befaamde Argentijnse Julio Velasco wel voor. De man die Italië in de jaren negentig twee wereldtitels bezorgde, is nu in een bijzondere rol in zijn vaderland actief. Zaterdag, bij de persconferenties met de vier coaches, wilde deze volleybalgoeroe even iets zeggen dat niets te maken heeft met de doodsstrijd in poule F. "Ik weet precies hoe vreselijk slecht de economische situatie hier is en weet ook dat de organisatie het erg moeilijk heeft. Maar dankzij alle mensen die van volleybal en van hun land houden, kan dit toernooi hier plaatsvinden. Zij werken keihard en voor hen heb ik grote bewondering. Ik ben trots dat ik me hun landgenoot mag noemen."

Vanavond coacht Velasco de Tsjechische ploeg tegen het hem zo bekende Nederland. En wil hij zijn naam en faam als coach op een wereldkampioenschap weer waarmaken.

Uitslagen WK mannen:

Groep A: Argentinië - Australië 3-1 (22-25 25-18 31-29 32-30), Portugal - China 3-1 (16-25 25-21 25-19 25-11). Groep D: Japan - Kazachstan 3-1 (26-24 25-20 29-31 25-10). Groep E: Brazilië - Venezuela 3-0 (25-16 26-24 25-17). Groep F: Nederland - Griekenland 3-0 (25-15 25-15 25-22).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.