De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Simpele overwinning opgefrist PSV

door Jeroen Kapteijns

   
 

EINDHOVEN - Qua tegenstand viel PSV deze week van het ene uiterste in het andere. Op de grootste Champions League-nederlaag ooit van de Eindhovenaren (0-4 tegen Arsenal), volgde zaterdagavond een doodeenvoudige 4-0 zege op een adembenemend zwak De Graafschap. "Een nederlaag met 0-4 tegen Arsenal is helemaal niet zo dramatisch, als je ziet dat Leeds United met 1-4 wordt verslagen. Ook al weet ik dat je uitslagen niet zomaar met elkaar kunt vergelijken. Zo is De Graafschap met alle respect van een heel andere orde dan Arsenal, maar dat wij met 4-0 winnen, is een teken dat wij zelf kwaliteit brengen", probeerde PSV-trainer Guus Hiddink een lijn te ontdekken in de drie uitslagen.

Voor rust werden de 'superboeren' onder aanvoering van een voortreffelijke Mark van Bommel helemaal aan gort gespeeld, na rust schakelde PSV met het oog op de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund enkele versnellingen terug. Door het puntenverlies van de concurrentie gaat PSV nu alleen aan de leiding in de Holland Casino Eredivisie met het volle pond uit zes wedstrijden en een indrukwekkend doelsaldo (18-1).

Het niemendalletje tegen De Graafschap ging aanvankelijk aan Johann Vogel en Arnold Bruggink voorbij. Het tweetal, dat tot zaterdag een vaste basisplaats had, begon op de bank en kwam pas in de loop van de tweede helft in het veld.

"Er is een aantal nieuwe jongens dat ik dichter bij de eerste elf wil hebben. Die jongens moeten ook de kans krijgen om zich waar te maken op het hoogste niveau", gaf Hiddink als voornaamste reden waarom hij koos voor Remco van der Schaaf en de twee 18-jarigen Leandro en Arjen Robben in de basis. "Je speelt een seizoen niet met tien veldspelers en een keeper. Ik wil toe naar een groep van ongeveer vijftien spelers, die aan elkaar zijn gewaagd."

Ook sprak Hiddink over een mentale reden voor de wisselingen. "Om de ploeg tussen twee Champions League-wedstrijden frisser aan de start te krijgen, heb ik ervoor gekozen niet die jongens erin te zetten die belast zijn met de kater van woensdag." En na enig aandringen erkende Hiddink dat het opvoeren van de concurrentie ook een rol speelde.

De positieve argumenten die Hiddink voor zijn wissels gaf, konden niet verhinderen dat Vogel en Bruggink vooral zwaar tilden aan de laatste reden. Het tweetal wekte in het geheel niet de indruk blij te zijn met een avondje rust tussen twee belangrijke wedstrijden. Met name Vogel kwam het slecht uit. De dag na het echec tegen Arsenal had de Zwitser nog verklaard dat hij blij was met de wedstrijd tegen De Graafschap drie dagen later, om zo de teleurstelling van zich af te spelen.

Opvallend was de waardering die Bruggink na afloop van de wedstrijd toonde voor de manier waarop Hiddink zijn beslissing had toegelicht. "De trainer heeft me vrijdag na de training uitleg gegeven waarom hij hiervoor heeft gekozen. Dat is netjes. Hoe vervelend je het ook vindt, daar heb je dan toch respect voor." Zonder in detail te treden gaf Bruggink hiermee een door de spelersgroep hooggeschat verschil aan tussen de vorige trainer Erik Gerets en Hiddink. Het voornaamste verwijt van de spelers aan het adres van Gerets was immers de gebrekkige communicatie, met name bij tactische wisselingen.

In het gesprek met Hiddink kreeg Bruggink de verzekering dat hem de dramatische tweede helft tegen Arsenal, waarin hij op de voor hem ongewone plek van verdedigende middenvelder moest spelen, niet werd aangerekend. "Daarop ben ik niet beoordeeld, heeft de trainer me verteld. Het is natuurlijk ook een ongewone positie voor mij en dat ook nog tegen een van de beste ploegen van Europa. De trainer vertelde me sowieso dat we niet zijn geslachtofferd voor de nederlaag tegen Arsenal."

Het nadeel voor Bruggink is dat zijn directe concurrent, de technisch begaafde Leandro, snelle vorderingen maakt. "Hij is natuurlijk een fantastische speler. Pas achttien jaar, maar met enorm veel talent. Maar er zijn meer posities waar hij zou kunnen spelen dan alleen achter de spitsen. Op links, op rechts, zelfs op de plek van Van Bommel."

Inmiddels is wel duidelijk dat Leandro in een centrale rol het best rendeert. Dat is gunstig voor de eveneens 18-jarige Arjen Robben, die bij zijn rentree in de basis zijn eerste competitietreffer voor PSV liet aantekenen (3-0). De Groninger verloor de afgelopen weken zijn plek op de linkerflank aan Leandro.

Over beide tieners was Hiddink behoorlijk te spreken. "Robben laat de laatste tijd zien de goede drive te hebben. De eerste helft was hij goed, daarna zakte hij in. Dat gold ook voor Leandro. Deze jongens moeten nog tempohardheid leren. Ervoor zorgen dat het tempo 90 minuten op niveau blijft. En dan is het internationaal ook nog eens van een andere orde."

Daarmee is het niet te verwachten dat de drie aanpassingen gehandhaafd blijven voor het belangrijke duel met Borussia Dortmund. "De internationale wedstrijden staan meer op zichzelf. Er zullen kleine aanpassingen komen, om meer controle en grip te hebben", aldus Hiddink. In dat licht bezien zou het logisch zijn dat in ieder geval Vogel en wellicht ook Bruggink en Jan Heintze woensdag terugkeren. Op de langere termijn echter voelt vooral Bruggink de hete adem van een 18-jarige in zijn nek.

PSV - De Graafschap 4-0 (3-0). 21. Rommedahl 1-0, 29. Kezman 2-0, 34. Robben 3-0, 62. Kezman 4-0. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 28.000. Gele kaart: Culina (De Graafschap).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.