De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alles gaat mis bij Heerenveen

door Sieb Oostindie

   
 

NIJMEGEN - Vorige week zag Foppe de Haan nog dingen om op voort te borduren, en met reden. Maar gisteren ging Heerenveen weer gewoon door met waar het al weken mee bezig is: verliezen. Inclusief de Europa Cup was de 4-2 bij NEC alweer de zesde verliespartij op rij. "Nu hebben we wel wat probleempjes", vergeleek de Friese oefenmeester de situaties onderkoeld. Wat heet: alles wat hij dezer dagen onderneemt, sneuvelt in schoonheid. "Dat is de wet van Murphy."

Heerenveen zit in de hoek waar de klappen vallen en veel vooruitzicht op verbetering is er niet. De geplaagde Friese oefenmeester verkeert in de weinig benijdenswaardige positie dat hij met zijn elftal werkelijk nergens op terug kan vallen: niet op een speler en al helemaal niet op een systeem. "Dit elftal heeft een overwinning nodig om het zelfvertrouwen terug te krijgen", dacht de debuterende PSV-huurling John de Jong. "Het goede voetbal komt daarna wel weer".

De Jong weet van zichzelf dat hij geen verlosser is. Het probleem is tevens, dat er voor hem eigenlijk nog een positie uitgevonden dient te worden in het elftal. Net zoals dat trouwens het geval was bij PSV. In Heerenveen, waar voetballen met drie spitsen tot voor kort een ongeschreven wet was, werd het elftal op hem afgestemd. John de Jong speelde achter diepe aanvaller Stefan Selakovic in een tweespitsensysteem. "Dat is bij mijn komst zo afgesproken. Maar afhankelijk van de tegenstander kunnen we de accenten verleggen door bijvoorbeeld met diepere buitenspelers aan te treden", luidde zijn theorie, die in de praktijk nog heel moeilijk verwezenlijkt gaat worden.

Het Friese elftal van gisteren rammelde weer aan alle kanten. Bij NEC hadden ze goed gezien dat de verdediging met het centrum Tieme Klompe/Arjan Ebbinge traag en weinig wendbaar is en zodoende niet goed van het eigen doel af kan spelen. De Haan dacht met het inbrengen van Mika Väyrynen meer evenwicht op het middenveld te krijgen, maar kwam ook daarin bedrogen uit. Van Mika Nurmela en Abgar Barsom op de flanken gaat weinig uit, los van het systeem waarin ze spelen. Kort samengevat: héél Heerenveen, inclusief trainer, is hevig zoekende en houvast is nergens te vinden. Of het moet zijn dat de pijlsnelle invaller Romano Denneboom nog een halfuurtje van zich deed spreken.

Het ongewijzigde NEC stond tegen Heerenveen, dat op twee plaatsen veranderd was, met de rust al met 2-0 voor. Doelman Hans Vonk zette de muur te ver naar rechts en zag Rob Wielaert fraai prijsschieten in de 13e minuut. Na de 2-0 van Jardi Simr verraste Youssouf Hersi Vonk met een fraaie lob van afstand. De doelman doet dus simpel mee in de malaise en wint dit seizoen ook niets meer voor zijn ploeg.

De dramatische eerste helft werd gevolgd door een wat betere tweede. Met grotere accenten op de aanval kwamen ook de kwaliteiten van De Jong meer tot hun recht, zeker met twee spitsen voor hem. Selakovic kwam na acht uur voetballen eindelijk weer bij het net voor Heerenveen (3-1), maar alle hoop was weer verdwenen toen Dennis de Nooijer er na een stevige fout van Erik Edman 4-1 van maakte. "Dit was voor mij toch een speciale wedstrijd", zei de gemotiveerde spits, die twee jaar geleden nog voor Heerenveen uitkwam, maar er niet al te prettig vertrok. "Leuk vind ik het niet voor ze. Ik heb er geen leedvermaak om."

Wrang genoeg is De Nooijer veel meer een oplossing voor de sportieve Friese problemen dan De Jong. De huurling wist zijn debuut nog wel met een goal te omlijsten na doorkoppen van Denneboom. "Het is alweer een tijd geleden dat we scoorden. Ik ben er blij mee", zag De Haan nog een lichtpuntje in de duisternis.

NEC - Heerenveen 4-2 (2-0). 14. Wielaert 1-0, 27. Simr 2-0, 57. Hersi 3-0, 65. Selakovic 3-1, 72. De Nooijer 4-1, 74. De Jong 4-2. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 9000. Gele kaart: Simr, Govedarica (NEC), Barsom, Edman (Heerenveen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.