De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vuelta prooi voor grootse Gonzalez
   
 

MADRID - Het vrijwel volgestroomde Bernabeu-stadion van Madrid ontving Aitor Gonzalez als winnaar van de Ronde van Spanje. De 27-jarige renner deed wat de voetballers van zijn favoriete club Real Madrid ook regelmatig laten zien. De tegenstand, vooral de zondag onttroonde klassementsleider Roberto Heras, werd welhaast verpletterd. De koning van de Vuelta zorgde voor een spetterende ontknoping.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Aitor Gonzalez. (Foto: REUTERS)
Het verschil tussen Heras en Gonzalez bedroeg voor de afsluitende tijdrit één minuut en acht seconden. Halverwege de race over 41 kilometer was die marge al lang weggepoetst. Gonzalez maalde maar door in een stijl die aan vijfvoudig tourwinnaar Miguel Indurain deed denken. Op het veld van de "Koninklijke" arriveerde hij liefst drie minuten en 22 seconden voor Heras, die nog wel tweede werd in het eindklassement. Het Spaanse podium werd gecompleteerd door Joseba Beloki, die profiteerde van materiaalpech van Oscar Sevilla.

De tijdrijderscapaciteiten van Aitor Gonzalez kwamen dit jaar in de Ronde van Italië eigenlijk pas voor het eerst aan het licht. Op de op één na laatste dag van de Giro was hij iedereen te snel af. Geen mens dacht toen dat Gonzalez een aanstaand winnaar van de Vuelta zou zijn. Ook toen hij twee weken geleden de achtste etappe in Ubrique op zijn naam schreef, bleven de ogen gericht op Heras en Sevilla, de ploeggenoot van Gonzalez die negen dagen de gouden leiderstrui droeg. De tijdrit in Cordoba veranderde veel. Gonzalez gaf er zijn eerste demonstratie en liet meteen weten de strijd met zijn ploeggenoot aan te zullen gaan.

Hij deed dat al dan niet bewust op een ongelukkig moment, in de zwaarste rit met aankomst op de gevreesde Angliru. Gonzalez putte zijn ploeggenoot Sevilla uit en zag vervolgens Heras wegrijden naar de ritzege en de leiderstrui. Het leek overmoed, maar de tijd gaf Gonzalez gelijk. In de laatste bergrit moest hij weliswaar nog eens 37 seconden toegeven, de in Zumarraga geboren renner raakte nooit in paniek. "Ik ben naar deze race gekomen om te winnen", zei hij. En ook zijn ploegleider Vicente Belda beweerde de kwaliteiten van zijn tweede man achter Sevilla juist te hebben ingeschat: "Ik heb altijd geweten dat Aitor hier kon winnen, maar we hebben hem bewust in de luwte gehouden. Zo rustte er geen druk op zijn schouders."

Nu is hij opeens winnaar van een grote ronde, op een manier zoals Angel Casero vorig jaar Sevilla op de slotdag van de eindzege afhield. Gonzalez heeft bij het noodlijdende Kelme een aflopend contract en de ploegen ongetwijfeld voor het uitzoeken om misschien wel een gooi te doen naar een topklassering in de Tour van volgend jaar. Een eerste uitdaging volgt trouwens al over anderhalve week in Zolder. Gonzalez is de favoriet voor de individuele tijdrit bij het WK op de weg in Zolder.

Madrid. Ronde van Spanje. 21e etappe, Warner Bros. Park - Madrid, individuele tijdrit: 1. Aitor Gonzalez (Spa) 41,2 km in 47.54 (51,61 km/u), 2. Casero (Spa) 1.23, 3. Plaza (Spa) 1.45, 4. Botero (Col) 1.55, 5. Beloki (Spa) 2.10, 6. Santos Gonzalez (Spa) 2.27, 7. Beltran (Spa) 2.29, 8. Mayo (Spa) 2.35, 11. Sevilla (Spa) 2.49, 14. Heras (Spa) 3.22, 24. Moerenhout (Ned) 3.48. Eindklassement: 1. Aitor Gonzalez 73.13.52, 2. Heras 2.14, 3. Beloki 3.11, 4. Sevilla 3.26, 5. Mayo 5.42, 6. Casero 6.33, 7. Francesco Casagrande (Ita) 6.38, 8. Garcia Casas (Spa) 6.46, 9. Beltran 8.29, 10. Simoni (Ita) 9.22, 72. Moerenhout 2.17.17.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.