De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ECB gaat mee in soepeler
opstelling Stabiliteitspact

van onze speciale verslaggever

   
 

WASHINGTON - Minister Hoogervorst (Financiën) houdt ernstige bezwaren tegen het voorstel van de Europese Commissie om Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal twee jaar langer (tot 2006) de tijd te geven hun begroting op orde te brengen. Hierdoor dreigt volgende week een fikse aanvaring met de Commissie. Hoogervorst is dan ook uitermate verrast dat ECB-president Duisenberg dit weekeinde zo makkelijk door de knieën ging. Op 8 oktober moeten de Europese ministers van Financiën hun oordeel geven over het commissievoorstel en volgens Hoogervorst hangt er veel af van of de Commissie Frankrijk laat aanmodderen.

"De Franse regering komt dit jaar en volgend jaar op een tekort van 2,6%, geen enkele daling dus. Bovendien geven de Fransen nog een forse lastenverlichting, terwijl wij een lastenverzwaring hebben opgenomen om het tekort in de hand te houden. Als de Fransen daarmee wegkomen is dat het definitieve einde van het Stabiliteitspact, dat brandt nu al op een waakvlammetje," aldus Hoogervorst dit weekeinde in Washington na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende orgaan van het IMF.

Duisenberg haalde na afloop van een bijeenkomst van de G-7, de groep van zeven grootste en rijkste industrielanden, uit naar de drie economische "zwaargewichten" in de eurozone, Duitsland, Frankrijk en Italië die het niet voor elkaar krijgen hun begroting in 2004 in evenwicht te krijgen. Maar hij zei het voorstel van de Commissie toch "volledig te steunen" omdat zo tenminste uitzicht werd geboden op tekortreductie met 0,5% per jaar en de 3%- financieringstekortnorm overeind blijft. "Dat heeft niet de uitstraling die we kunnen gebruiken, de geloofwaardigheid van de eurolanden en de euro staat op het spel," aldus Hoogervorst. Volgens hem denken alle kleine landen die wel hun best hebben gedaan te bezuinigen, België, Oostenrijk, Spanje, Finland en niet- euroland Zweden er net zo over.

Hoogervorst is ook bang dat naarmate landen meer uitstel krijgen ze ook geen haast maken met noodzakelijke aanpassingen op gebied van arbeidsmarkt, gezondheidszorg, pensioendekking en sociale zekerheid. "Als je het in moeilijke tijden niet doet, doe je in makkelijke tijden helemaal niets."

Duitsland, Frankrijk, Italië en in mindere mate Portugal (omdat het zo'n kleine economie is) bezorgen de ECB hoofdpijn omdat ze vanwege de ingezakte groei hun tekorten niet tijdig kunnen wegwerken. Een slabakkende bezuinigingspolitiek kan echter de inflatie weer aanjagen en de ECB dwingen de rente te verhogen, terwijl die nou juist omlaag zou moeten om de economie te stimuleren.

In de slotverklaring zeiden de zeven rijkste landen, de VS, Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Japan, te blijven rekenen op economisch herstel, maar in bescheidener tempo. De G-7 vergadert traditioneel voorafgaand aan de halfjaarlijkse vergaderingen van IMF en Wereldbank. Gezien de vele economische onzekerheden, de beursmalaise, de oorlogsdreiging met Irak en de hoge olieprijzen, werd met spanning uitgezien naar de verklaring van de G-7, maar die bleef steken in algemeenheden. Eerder wees de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill met de vinger naar Europa en Japan, die zouden meer moeten doen om de economie te stimuleren. Maar daarover was nu ook niets meer terug te vinden.

Duisenberg benadrukte dat er diverse risico's zijn die de euro- economie bedreigen, maar hij bleef erbij dat een rentevoet van 3,25%, zoals de ECB die nu al tien maanden handhaaft, voorlopig nog de juiste is.

Volgens hem kan de eurozone volgend jaar nog steeds op een trendmatige groei van 2 á 2,5% terechtkomen en de ECB zal de risico's zoals de beursmalaise en de olieprijzen op de voet volgen. De inflatie blijft volgens Duisenberg voorlopig rond de 2% schommelen. Hoogervorst toonde zich echter onder de indruk van de vele risico's die het IMF ziet die de groei bedreigen.

Het IMF kwam voorts een stuk verder met plannen om een soort 'standaard bankroet- procedure' te ontwikkelen die landen die feitelijk failliet zijn moet begeleiden in surseance. Nieuwe obligaties van ontwikkelingslanden moeten om te beginnen een clausule krijgen dat niet enkele houders een procedure van schuldsanering kunnen blokkeren met een veto. Dat betekent wel dat de banken meer de klappen gaan opvangen die nu het IMF opvangt.

Het IMF wil niet langer alleen als brandweerman optreden als ontwikkelingslanden in de problemen komen, vooral de grootste financier en aandeelhouder de VS is daartegen. Daartoe moeten de statuten van het IMF worden gewijzigd om schuldsanering een permanente plaats te geven in het internationale financiële systeem. Dit Sovereign Debt Restructuring Mechanism heeft betrekking op alle schulden van een land, oude en nieuwe. De VS en Engeland beloofden beterschap om de schulden van de armste landen te verlichten. Van de nog openstaande $800 miljoen werd iets meer dan de helft toegezegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.