De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Arafat als winnaar uit
beleg Ramallah

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Jasser Arafat presenteerde zich gisteren met het V-teken aan zijn volk en de wereld na tien dagen te zijn belegerd. (Foto: EPA)
RAMALLAH - Een breed lachende Jasser Arafat presenteerde zich gisteren met het V-teken aan zijn volk en de wereld na tien dagen te zijn belegerd in zijn hoofdkwartier in Ramallah. De Palestijnse leider maakt dat overwinningsteken (de V staat bij Arafat voor victorie) te pas en vooral te onpas, maar gisteren had hij het gelijk aan zijn zijde.

De middeleeuws aandoende belegering waarmee Israël reageerde op een zelfmoordaanslag in Tel Aviv, en waarbij stukje bij beetje het 'kasteel' van Arafat werd gesloopt, heeft de Palestijnse leider weer teruggebracht in het centrum van de macht. De Palestijnse bevolking, die na twee jaar Al Aksa-Intifada begon in te zien dat het leiderschap niets dan dood en economische misère bracht, heeft haar leider weer omarmd.

,,Vergeten zijn de corruptie, het gebrek aan democratie en de willekeur van het regime. Als er nu verkiezingen worden gehouden, krijgt Arafat 80 procent van de stemmen. Zelfs Hamas demonstreerde voor hem'', aldus de politiek analist professor Manuel Hassasian van de universiteit van Bethlehem.

Die mening wordt gedeeld door de vertrouweling van de Amerikaanse president Georg Bush, Condoleezza Rice. ,,Jullie hebben Arafat weer teruggebracht naar het centrum van de internationale arena. Dat is een vergissing die totaal ingaat tegen de opstelling van de president'', zei Rice dit weekeinde tegen de bureauchef van Ariel Sjaron, Dov Weisglass.

Israël zwichtte voor de Amerikaanse druk, maar het leed was al geschied. Het Palestijnse parlement, dat eerder een motie van wantrouwen durfde in te dienen tegen Arafats kabinet, en het toenemend aantal Palestijnse voormannen dat ervoor durfde uit te komen dat de zelfmoordaanslagen de Palestijnse zaak slechts schade hebben toegebracht, houden nu hun mond weer. Ook het plan om de meer gematigde Aboe Mazen als premier te benoemen om zo Arafat de wind uit de zeilen te nemen, is door het Israëlische beleg gesneuveld. Arafat kan zich door zijn 'lijdensweg' tijdens de belegering weer één met zijn volk noemen.

Zijn 'vrijlating' viel een dag na de tweede verjaardag van de Al Aksa-Intifada, die op gang kwam na een bezoek van Ariel Sjaron (toen nog oppositieleider) aan de Tempelberg. Twee jaar na die dag hebben beide politieke veteranen nog niets bereikt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.