De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Palestijnse leider
weer 'vrij man'

Van onze correspondent

   
 

RAMALLAH - Israël heeft onder krachtige Amerikaanse druk zijn troepen teruggetrokken uit het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat in Ramallah. Kort nadat Israëlische soldaten de rollen prikkeldraad hadden opgeruimd en de tanks en pantservoertuigen uit het zicht verdwenen waren, vertoonde een triomfantelijke Arafat zich op de binnenplaats na tien dagen opgesloten te hebben gezeten.

Hij werd verwelkomd door de toegestroomde bevolking en journalisten. Terwijl Arafat verklaarde de Israëlische terugtrekking slechts 'cosmetisch' te achten omdat de troepen in Ramallah bleven, stortten zijn uitgehongerde lotgenoten zich op het voedsel dat werd aangevoerd.

De Amerikaanse president George Bush was volgens een woordvoerder ,,tevreden met de ontwikkelingen''.

Chaos

De meeste van de door Israël gezochte Palestijnen die zich ophielden in de omgeving van hun leider Jasser Arafat in zijn belegerde hoofdkwartier, hebben gebruikgemaakt van de chaos die ontstond na de terugtrekking van de Israëlische troepen om elders een onderkomen te zoeken. Israël heeft altijd gezegd dat de aanhouding van deze personen een eerste prioriteit was.

Over het algemeen leek niemand zich in het met uitzondering van de verblijven van Arafat totaal vernielde complex veel zorgen te maken over de Israëlische arrestatiedreiging. ,,Ik ga naar huis, douchen'', zegt Khaled, die er in zijn dagenlang niet gewassen shirt en jeans inderdaad uitziet alsof hij dat wel kan gebruiken. De nummer één op de lijst van gezochte Palestijnen, het hoofd van de inlichtingendienst op de Westoever Tawfic Tirawi, laat zich niet zien. Via zijn mobiele telefoon is hij wel bereid de situatie tijdens de bezetting te beschrijven. ,,Het was psychologische oorlogvoering. De Israëli's lieten ons niet slapen. Ze reden 's nachts met hun tanks rond en riepen ons regelmatig met luidsprekers op ons over te geven. Er was weinig water en voedsel en we konden de badkamers en de wc nog nauwelijks gebruiken."

Volgens Tirawi was Arafat de onbetwiste leider die zich nadrukkelijk om zijn mensen bekommerde. ,,Hij stond erop de laatste te zijn die at en dronk. Hij was zeer goed geïnformeerd over het welzijn van zijn mensen. Hij sliep net als wij zeer weinig, maar leek daar weinig last van te hebben. Zijn moraal was ongebroken."

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, liet gisteren duidelijk blijken dat het besluit het beleg van Arafat op te heffen het gevolg was van Amerikaanse druk. ,,We moeten Amerika ter wille zijn, want het is Israëls belangrijkste strategische partner." Ben Eliezer voegde er nog aan toe dat Israël er alles aan zal doen om de gezochte Palestijnen die zich schuilhielden in Arafats hoofdkwartier, op te pakken.

Premier Sjaron is intussen voor overleg met de Russische president Poetin over Irak en Iran, die Israël beide als een bedreiging ziet, naar Moskou gevlogen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.