De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Autonomie voor
Noord-Nederland'

   
 

AMSTERDAM - Een aantal Groningers, Friezen en Drenten gaat een nieuwe politiek partij oprichten die streeft naar autonomie voor de drie noordelijke provincies. De partij, die overigens nog geen naam heeft, wil volgend jaar maart meedoen aan de Statenverkiezingen in de provincie Groningen.

Als belangrijkste uitgangspunt heeft de partij om het noorden een autonoom landsdeel te maken met een eigen gekozen parlement. ,,Wij gaan ons hardmaken voor meer zelfstandigheid voor Noord-Nederland.

Groningen, Friesland en Drenthe moeten bouwen aan een eigen autonome toekomst. Wij willen geen stiefkind zijn van de randstad Holland", vertelt een van de initiatiefnemers Teun Jan Zanen uit het Groningse Zuidwolde.

Volgens Zanen streeft de partij niet naar complete afscheiding van Nederland. "Beslissingen over het noorden moeten echter niet meer in Den Haag worden gemaakt, maar moeten worden overgeheveld naar het parlement in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij moeten beslissingen maken op het gebied van economie, ruimtelijke ordening en andere zaken die een directe impact hebben op de drie provincies. Het noorden moet als een Europese regio worden beschouwd en niet als een aanhangsel van de randstad." Zanen weet nog niet of er een noordelijke premier moet worden aangesteld. De koningin mag overigens gewoon staatshoofd blijven. Verder wil de partij een verregaande samenwerking met het Duitse grensgebied op sociaal-economisch gebied.

Directe aanleiding voor de partij in oprichting is de Miljoenennota die het kabinet-Balkenende op prinsjesdag bekendmaakte. De drie noordelijke provincies uitten hun verontrusting over de rijksbegroting omdat volgens hen het kabinet in het verleden gemaakte afspraken over financiële steun aan het noorden niet nakomt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.