De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verplichte registratie medicijnen is nu al 'rampzalig'
Homeopathie ten einde raad

Acute hulp in gevaar

   
 

door René Steenhorst DEN HAAG - De verplichte registratie van alle homeopathische geneesmiddelen in Nederland heeft nu al "rampzalige gevolgen" voor patiënten, voorschrijvende homeopathische artsen en de industrie die de preparaten ontwikkelt en produceert.

Dat stelt althans de Artsenvereniging voor homeopathie VHAN in een zwartboek dat vandaag, exact drie maanden na de door het kabinet-Kok bevolen registratie, in Den Haag wordt aangeboden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Nederland is het eerste land waar de registratie van homeopathische producten, volgens richtlijnen van de Europese Unie, is ingevoerd.

Omdat homeopathische artsen thans een aanzienlijk geringer arsenaal geneesmiddelen tot hun beschikking hebben - duizenden van deze (zelfzorg)middelen blijken nog altijd niet geregistreerd - moeten gebruikende patiënten vaak (te) lang wachten op hun medicatie, áls deze al kan worden geleverd.

Noodgedwongen

Steeds meer patiënten, zo concluderen ruim 400 Nederlandse VHAN-artsen, kunnen ook niet meer de door hun arts op maat voorgeschreven middelen krijgen. Sommige mensen moeten zelfs noodgedwongen overstappen op reguliere geneesmiddelen. "En dit terwijl de samenstelling van een middel in de homeopathie juist op het individu wordt aangepast - ofwel: het beschadigt de essentie van de homeopathische behandeling."

Acute homeopathische hulp zou ook in gevaar komen, blijkt uit het zwartboek. "Dit als gevolg van de lange levertijd van geregistreerde middelen en door een verbod op het bezit van ongeregistreerde middelen."

Volgens de voorzitter van de artsenvereniging, Christien Klein Laansma, zijn de consequenties van de verplichte registratie, die door het vorige kabinet al met zes maanden was uitgesteld tot 1 juli van dit jaar, ingrijpender dan gedacht. "Als homeopathische artsen worden wij veel ernstiger beknot in ons voorschrijfgedrag dan we hebben kunnen voorzien. Veruit de meeste homeopathische artsen kunnen hun werk niet langer naar behoren uitoefenen. Hun geneesmiddelenscala is door deze maatregel heel erg beperkt geworden, zo niet gebrekkig. Veel kostbare tijd gaat verloren met het opsporen van een apotheek die een bepaald middel nog kan leveren. Soms moet daarvoor zelfs worden uitgeweken naar België of Duitsland."

Risico

Klein Laansma signaleert dat gebruikende patiënten - "met alle risico's van dien" - zelf aan het zoeken slaan naar de middelen die zij gewend zijn te gebruiken of die hun op het lijf geschreven zijn. "Via het internet of via andere kanalen. Van enig toezicht of van een veiligheidsgarantie is nu geen sprake meer."

De Vereniging van Homeopathische Artsen in Nederland zegt zich te hebben geërgerd aan de wijze waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk na 1 juli jl. apotheken en geneesmiddelenproducenten is gaan controleren op de aanwezigheid van nog ongeregistreerde middelen. "In sommige gevallen werd dat net zo streng gedaan als gebeurt bij gevaarlijke geneesmiddelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.