De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Charles bestookt
Londen met post

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Prins Charles (Foto: AP)
door Willem Kool LONDEN - Prins Charles blijkt de regering, parlementsleden, media en bisschoppen te bestoken met een waar bombardement van brieven, zo is deze week bekend geworden. De toekomstige Britse koning klaagt uitgebreid over de in zijn ogen "absurde cultuur van politieke correctheid". Inmiddels praat heel het land mee. Velen vinden dat prins Charles zijn privémeningen voor zich dient te houden, anderen daarentegen vinden dat hij niet genoeg zijn ongenoegen spuit over misstanden in de Britse samenleving.

De koninklijke hoogheid heeft over alles en nog wat een mening, die, jammer voor de politici, meestal door het volk wordt gedeeld. Zelf noemt hij zich de 'spreekbuis van de ongehoorden'.

Over de uitbreiding van het door vijf miljoen mensen bezochte museum National Gallery aan Trafalgar Square in 1984: "Het ziet eruit als een soort brandweerstation, compleet met een toren voor de sirene. Het is een monstrueuze puist op het gezicht van een geliefde, elegante vriend".

Nog meer architectuur. In 1987 over de nieuwbouw rondom de Sint Pauls kathedraal: "U moet het de Luftwaffe nageven, als die gebouwen vernietigde, bleef er puin over. Wij zetten er wat lelijks voor in de plaats". Over hoogbouw in stadscentra vorig jaar: "Het duurde duizenden jaren om levende steden te maken, maar slechts twee tot drie generaties om die te vernietigen".

Ook het platteland en wat er mee samenhangt kan op warme belangstelling van Charles rekenen. Zo zei hij in juni dit jaar: "Genetisch gemanipuleerd voedsel vormt een acuut gevaar voor biologische boeren en alle consumenten die een keuze willen hebben in wat zij eten". Over het toekomstige verbod van het jagen op vossen: "Dan verhuis ik naar het buitenland".

Twee recentelijk uitgelekte brieven gaan over politieke correctheid. Zo ergerde Charles zich aan het kappen van een kastanjeboom in Norwich, omdat de kastanjes een gevaar zouden kunnen vormen voor voetgangers en auto's. Ook een rechtszaak tegen een leraar die sap knoeide over een jasje van een leerling vindt hij grote nonsens.

Linkse politici vinden Charles een zakkenvuller die vanuit zijn gemakkelijke stoel ongevraagd en onterecht zijn visies geeft. Meer behoudende tolereren de kritische noot en wijzen erop dat alle kroonprinsen voor hem, voordat zij koning werden, eveneens hun gal spuiden. "Als hij koning is, horen we niets meer van hem", is de redenering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.