De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS-'oefening' rondom Irak
op volle toeren

   
 

door Pieter Nijdam NEW YORK - De Verenigde Staten werken achter de schermen in hoog tempo aan de wederopbouw van een militaire strijdmacht in de Golfregio. Volgens een officiële verklaring van het Pentagon maken de Amerikaanse troepenbewegingen in de Perzische Golf, Koeweit en Saoedi-Arabië deel uit van de legeroefening 'Eager Mace' (Vurige Strijdknots).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x407, 56kb)
In Koeweit-Stad helpt Hesham al-Naqi (r) zijn vriend Ali al-Saleh een gasmasker opzetten. Bij de inwoners van het staatje in het Midden-Oosten is de angst flink toegenomen nu een oorlog dreigt tussen de VS en hun buurland Irak. De Koeweiti's zagen de afgelopen weken opnieuw een brigade van 4000 Amerikaanse soldaten in hun land aankomen, waar al 5000 Amerikanen zijn gelegerd.
Hoge functionarissen van het ministerie van Defensie in Washington hebben evenwel laten doorschemeren dat de recente overplaatsing van duizenden Amerikaanse soldaten en Patriot-raketinstallaties naar de Golfregio direct te maken heeft met de hartewens van president George Bush om Saddam Hoessein op de knieën te krijgen.

De Amerikaanse legertop heeft echter van het Witte Huis de boodschap meegekregen omzichtig te opereren. De meeste Arabische- en Europese bondgenoten zouden immers aanstoot kunnen nemen aan verhoogde militaire troepenbewegingen in de Golfregio, zonder daarin eerst de Veiligheidsraad te kennen.

Zonder uniform

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
In Koeweit-Stad helpt Hesham al-Naqi (r) zijn vriend Ali al-Saleh een gasmasker opzetten. Bij de inwoners van het staatje in het Midden-Oosten is de angst flink toegenomen nu een oorlog dreigt tussen de VS en hun buurland Irak. De Koeweiti's zagen de afgelopen weken opnieuw een brigade van 4000 Amerikaanse soldaten in hun land aankomen, waar al 5000 Amerikanen zijn gelegerd. (Foto: EPA)
Het Pentagon heeft daarom elite-eenheden van commando's en mariniers tijdelijk overgeplaatst naar de CIA. Zonder een legeruniform te dragen zijn deze speciaal opgeleide militairen vermoedelijk reeds op Iraaks grondgebied. Zij moeten daar de noodzakelijke voorbereidingen treffen voor eventuele precisieaanvallen met raketten en hightech-bommen om de Iraakse communicatie- en commandocentrales zo snel mogelijk uit te schakelen.

De afgelopen weken is een zwaarbewapende brigade van 4000 soldaten van de Amerikaanse Derde Infanterie in Koeweit aangekomen, waar al 5000 Amerikanen zijn gelegerd. De brigade beschikt onder meer over 115 Abrams-tanks en 60 Bradley-pantservoertuigen. Rond de Amerikaanse legerbases worden momenteel Patriot- en Avenger-antiraketsystemen opgesteld.

Eergisteren kwamen nog eens 1000 mariniers in de haven van Koeweit aan. Hoewel het Pentagon formeel blijft benadrukken dat deze verse troepen slechts deelnemen aan 'Eager Mace', valt in de wandelgangen van het Witte Huis te beluisteren dat deze militairen ook ná de oefening in het gebied blijven.

Hetzelfde geldt voor de overplaatsing van 600 stafofficieren van het commando-hoofdkwartier in Florida naar de basis Al-Udeid in het golfstaatje Katar.

Ook hiervan zeggen de Amerikaanse autoriteiten dat het om een gewone oefening gaat en hun aanwezigheid slechts tijdelijk is. Defensiedeskundigen zijn er echter van overtuigd dat deze strategische planners een centraal commandocentrum gaan vormen in de Golfregio.

Al-Udeid ligt enkele kilometers van de Kataarse hoofdstad Doha en heeft de langste start- en landingsbaan van het Midden-Oosten. Ieder type vliegtuig kan daar landen. De moderne hangars in het kale woestijnlandschap zijn gebouwd in de vorm van zandduinen, waardoor ze moeilijk waarneembaar zijn voor het oog of radar van de vijand.

Op verschillende Amerikaanse luchtmachtbases in Saoedi-Arabië zijn momenteel 6600 man gelegerd. In de havenstad Manama in Bahrein ligt de Vijfde Vloot met in totaal 4200 opvarenden. Naast de 600 stafofficieren uit Florida, bood Katar al onderdak aan 3300 Amerikaanse militairen. In Oman is zo'n 2400 man luchtmachtpersoneel gestationeerd.

De Amerikaanse marine heeft het technisch personeel opdracht gegeven om de onderhoudswerkzaamheden aan de drie vliegdekschepen Constellation, Carl Vinson en Nimitz in verhoogd tempo uit te voeren. De opvarenden worden momenteel getraind op snelle inzetbaarheid. De drie vliegdekschepen liggen nog aan de kade van de marinebasis San Diego aan de westkust en hebben enkele weken nodig om de Perzische Golf te bereiken.

Het vliegdekschip Abraham Lincoln en negen Amerikaanse fregatten zijn echter al in de Golf. De Lincoln is het eerste vliegdekschip dat beschikt over twaalf splinternieuwe F/A-18E Super Hornet gevechtsjagers, die heel Irak kunnen bestrijken zonder in de lucht te hoeven bijtanken. Het toestel kan ook meer bommen dragen dan de oudere versie van de Super Hornet. In totaal heeft de Amerikaanse marine 25.000 man in de regio.

Diego Garcia

Het Pentagon maakte vorige week bekend dat het de Britse regering om toestemming heeft gevraagd om B-2 Stealth-bommenwerpers te mogen stationeren op de Britse luchtmachtbasis van Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Naast alle militaire voorbereidingen buigt het Pentagon zich ook over de logistieke ondersteuning van een troepenmacht van naar schatting 75.000 man, die nodig is voor een nieuwe oorlog tegen Irak. "Voordat de strijdkrachten binnenkomen moet je grote voorraden water, voedsel en brandstof hebben aangelegd. Dat is een niet te onderschatten operatie, want in het gebied is helemaal niets," zegt generaal bd. Gus Pagonis, die de logistieke operatie in de Golfoorlog van 1991 leidde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.