De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chipfeest op Nasdaq

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - De toonaangevende Dow Jones index liet gisteren een herstel zien, ingegeven door vooral de koerswinsten van General Electric en International Paper. Beide bedrijven bevestigden hun eerder aangekondigde winstverwachting en vormden daarmee een aangename uitzondering op het merendeel van de ondernemingen die op Wall Street genoteerd staan. De Dow sloot op 7841,82 punten, een winst van 2,1%. De Nasdaq bevroor op 1222,08 punten, en tikte daarmee 3,4% winst aan.

Op de Nasdaq was sprake van een heuse rally. Vooral de koersen van chip-gerelateerde fondsen schoten omhoog. Eén van de veroorzakers was ons 'eigen' ASML (+13% op $6,46 ofwel 6% hoger dan in Amsterdam), dat de eerder aangekondigde afname van 100 chipmachines herbevestigde.

Niet alleen in de chip-hoek was er winst. Een handelaar van Prudential Bache deed het brede herstel af als een forse correctie in de huidige bearmarket. "Het is bovendien een reactie op de anticlimax van het optreden van Greenspan."

Financieel directeur Keith Sherin van General Electric gaf aan dat het bedrijf in het huidige derde kwartaal 'op koers' ligt en dat de resultaten zullen voldoen aan de financiële verwachtingen van analisten. Het zorgde voor een zucht van verlichting onder beleggers. GE-bestuursvoorzitter Jeff Immelt zei echter te verwachten dat de economie voorlopig zwak zal blijven. Hij voorspelde zelfs dat het herstel zeker nog niet eind dit jaar of begin volgend jaar zal intreden.

International Paper stond in de belangstelling doordat het dinsdag nabeurs liet weten dat de winstverwachting van analisten voor dit kwartaal gehaald zal worden. Analisten verwachten in doorsnee een winst per aandeel van $0,32.

De winst van gisteren stond haaks op het economisch nieuws. De verkopen van bestaande huizen in de VS daalden in de maand augustus ten opzichte van juli onverwacht met 1,7%. Het aantal verkochte huizen (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) bedroeg 5,28 miljoen. De daling van de verkopen werd allesbehalve verwacht op Wall Street. De analisten hadden gemiddeld een verkoopcijfer van 5,4 miljoen voorspeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.