De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nutreco en Milieudefensie
kruisen de degens in Chili

Van onze correspondent

   
 

PUERTO MONTT (Zuid-Chili) - Terwijl Nutreco haar positie in Chili gestaag uitbreidt, neemt in Nederland Milieudefensie het gedrag van het beursfonds in Zuid-Amerika op de korrel. In een onlangs gepresenteerd rapport stelt de milieubeweging dat de zalmkweker het in Chili niet zo nauw neemt met onder meer de plaatselijke milieuregels. Diverse Chileense hoogwaardigheidsbekleders vegen resoluut de conclusies van het rapport van tafel. "Betreurenswaardig en onterecht."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 44kb)
Chileense hoogwaardigheids- bekleders nemen het op voor zalmkweker Nutreco. <\N\N
"Het is onjuist om te suggereren dat deze industrie de bestaande wettelijke regels en voorschriften aan zijn laars lapt", vindt gouverneur Patricio Vallespin van de 'tiende' regio, waar 87% van de Chileense kweekzalm vandaan komt. "Het getuigt bovendien van een aan kwaadwilligheid grenzend gebrek aan kennis over de manier waarop overheid en bedrijfsleven in Chili met elkaar omgaan."

Volgens Monique de Leede, auteur van het rapport van Milieudefensie, vindt de overheid de werkgelegenheid waar Nutreco voor zorgt kennelijk zo belangrijk, dat ze de problemen door de vingers zien. Als voorbeeld noemt ze de exacte locaties van de kwekerijen, waar zowel Nutreco als de overheid schimmig over zou doen. Die locaties zijn van belang aangezien deze volgens de wet vijf zeemijlen uit de kust moeten liggen. "Ik kreeg van de lokale overheid te horen dat die informatie openbaar was, maar dat ik hem niet te zien kreeg", herinnert de nog steeds verontwaardigde De Leede zich.

Voor directeur Raúl Arteaga van de afvaardiging van de Nationale Milieucommissie (Conama) in het stadje Puerto Montt is zalmproducent Nutreco, die in Chili opereert onder de naam Marine Harvest, allesbehalve het 'vieze bedrijf' dat Milieudefensie ervan wil maken.

"Het is op z'n minst gedurfd en misschien zelfs wel onverantwoord om te stellen dat de zalmkwekers in onze regio grote vervuilers zijn. Het betreft hier een relatief nieuwe industrie die onderhevig is aan een groot aantal op maat geschreven regels." Het zijn juist de grotere zalmproducenten als Marine Harvest die verregaande bereidheid tonen om niet alleen aan de bestaande regelgeving te voldoen, maar ook nog die extra stap te nemen om duurzaam te werken met een minimale impact op de omgeving", aldus de Conama-directeur die benadrukt dat later dit jaar een zogeheten 'schoon-productieconvenant' tot stand komt tussen de zalmindustrie en de regering met afspraken die aanzienlijk verder gaan dan de huidige milieuwetten.

"Omdat vissen nu eenmaal alleen gedijen in schoon en zuiver water, hebben de zalmkwekers er als eerste belang bij om de kwaliteit van het water waarborgen."Milieudefensie wijst er in dit kader op dat regels in andere 'zalmlanden' als Noorwegen veel strenger zijn dan die van Chili. "Bovendien heeft de bestuursvoorzitter van Nutreco, Wout Dekker, mij verteld dat in Chili 20% meer antibiotica en andere giftige stoffen worden gebruikt", benadrukt De Leede.

De beschuldiging dat de door zalmkwekers, waaronder Marine Harvest, veroorzaakte watervervuiling al aan een consument het leven heeft gekost, is volgens Arteaga ronduit fout.

"Dit slaat werkelijk nergens op. Men doelt op iemand die vorig jaar is overleden na het eten van schelpdieren tijdens een periode van de zogeheten rode vloed: een plotselinge en explosieve groei van algen die voor de mens dodelijke gifstoffen achterlaten in schelpdieren. Nu zou die algengroei het directe resultaat zijn van allerlei reststoffen die zich in zee verzamelen beneden de grote zalmkooien van de kwekers. De voor vissen verder ongevaarlijke rode vloed is langs ons deel van de kust inderdaad een nieuw fenomeen. Maar verder naar het zuiden is de rode vloed evenwel een bijna jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel hoewel daar geen enkele kweekzalm of -forel is te vinden. Het één heeft echt niets van doen met het ander zoals ook talrijke academische onderzoekers beamen", aldus Arteaga.

De Leede van Milieudefensie beroept zich op gesprekken met lokale vissers die haar vertelden dat de rode gloed nu zeven maanden per jaar te zien is, terwijl dat voorheen 1 maand was. Ook de aantijgingen dat het bij Marine Harvest bar gesteld is met de arbeidsverhoudingen berusten volgens veel Chilenen op halve waarheden. Directeur Alejandro Cárdenas van de plaatselijke arbeidsinspectie noemt het "betreurenswaardig en onterecht" dat Milieudefensie uitgerekend Marine Harvest uitkoos om de praktijken op de werkvloer van zalmkwekers aan de kaak te stellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.